Grote Kerk Wijk bij Duurstede krijgt Engels koororgel

Koororgel Grote Kerk Wijk bij Duurstede

De Grote Kerk te Wijk bij Duurstede krijgt de beschikking over een tweeklaviers Engels koororgel: een achttien stemmen tellend instrument van Harrison & Harrison uit 1883, afkomstig uit het Noord-Engelse Bishop Auckland. Vanaf eind 2018 is het orgel naar verwachting speelklaar.

Text Example

advertentie



De Stichting Concerten Grote Kerk (SCGK) in Wijk bij Duurstede heeft het orgel aangeschaft en zal het in eigen beheer restaureren, aanpassen en installeren. Na plaatsing wordt het orgel om niet overdragen aan de beide kerkgemeenten (Hervormd en Protestants) die in de Grote Kerk hun onderdak vinden.

Engels-romantisch

Toen in 2013 in Wijk bij Duurstede het initiatief ontstond om Evensongs naar de anglicaanse traditie te organiseren, begon ook de zoektocht naar een Engels romantisch orgel dat zowel voor koor- als gemeentezangbegeleiding geschikt zou zijn.

Via contacten met orgeladviseurs in Engeland kwam de SCGK begin 2016 op het spoor van het Harrison & Harrison-orgel in St. Peter’s Church te Bishop Auckland (Durham). Deze kerk werd in 2013 buiten gebruik gesteld en zal door een projectontwikkelaar worden omgebouwd tot woningen.

Onlangs werd in Engeland groen licht gegeven voor verkoop van het (monumentale) instrument aan de SCGK. Demontage en transport zal in oktober 2016 plaats moeten vinden.

Organ St Peter’s Bishop Auckland
Het Harrison & Harrison-orgel in St. Peter’s Church te Bishop Auckland.
Vrijwilligers

Het orgel zal worden hersteld en gerestaureerd door vrijwilligers onder professionele begeleiding van SCGK-bestuursleden Pim Schipper en Sander Booij. Beiden zijn naast organist van de Grote Kerk ook werkzaam in de orgelbouw. Voor advies kan door de stichting een beroep worden gedaan op de Engelse orgeladviseurs Richard Hird en Nicholas Plumley.

Aangepast

In de Engelse situatie stond het orgel met hoofd- en zijfront opgesteld in een nis terzijde van het liturgisch centrum. In Wijk bij Duurstede zal het op de begane grond tussen twee pilaren naast het liturgisch centrum worden geplaatst. Hiervoor zijn enkele aanpassingen en uitbreidingen van het orgelmeubel noodzakelijk.

Het hoofdfront wordt ten opzichte van de onderkas minder ver naar naar voren  geplaatst, de zwelkast wordt verlaagd en er wordt nieuw kastwerk bijgemaakt.

De achterwand zal worden gevormd door het houten pijpen van de Open Diapason 16, die met de overige pedaalstemmen op een nieuw te maken lade komt te staan. Op deze pedaallade wordt dan ook plaats gereserveerd voor een Trombone 16. De orgelkast wordt tenslotte geschilderd in een lichte eikenimitatie.

Koororgel Grote Kerk Wijk bij Duurstede
Zijaanzicht van het Engelse koororgel. Het houten pijpwerk van de Open Diapason 16 moet de achterwand gaan vormen.
Drie orgels

Met het Harrison & Harrison-orgel heeft de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede een derde orgel binnen haar muren. Naast het zeventiende-eeuwse hoofdorgel van Albert Kiespenning beschikt de kerk nog over het huidige eenklaviers koororgel. Van Vulpen bouwde dit orgel in 1976 in de rugwerkkas die J.C. Friedrichs in 1819 bij het hoofdorgel plaatste en bij de restauratie daarvan vrijkwam. Dit koororgel zal plaatsmaken voor het Engelse koororgel en elders in de kerk worden opgesteld.


Dispositie

Great Organ C-g3
Open Diapason 8
Hohlflote 8
Dulciana 8
Principal 4
Harmonic Flute 4
Harmonic Piccolo 2

Swell Organ C-g3
Bourdon 16
Viola 8
Lieblich Gedeckt 8
Gamba 8
Viox [sic!] Celeste 8
Principal 4
Fifteenth 2
Horn 8
Oboe 8

Pedal Organ C-f1
Open Diapason 16
Bourdon 16
Violoncello 8 – 1900
Trombone 16 – gereserveerd 2018

Couplers
Great to Pedal
Swell to Pedal
Swell to Great

© 2016 beeld Stichting Concerten Grote Kerk, Wijk bij Duurstede

3 Comments

  1. Dank voor jouw reactie Gerard. Wij zijn ook zeer benieuwd hoe het in de kerk zal klinken. In Bishop Auckland was het een forse klank.

  2. Het lijkt mij een goed plan. Het is prijzenswaardig en getuigt van moed om de dispositie intakt te laten, men is niet gezwicht voor de verleiding om bestaande registers te vervangen door ‘betere’. Bij koor- en gemeentezang zal zich dat bewijzen. Toevoeging van een Trombone is verleidelijk, maar misschien een beetje te veel voor de rest van het ensemble. Met Open Diapason en Bourdon heeft het pedaal al een zeer stevige bas. Het ensemble als geheel zal in de mooie Grote Kerk van Wijk bij Duurstede wellicht iets aan de zachte kant zijn, omdat de vrijstaande plaatsing geen gerichte klankuitstraling naar voren kan opbouwen (zoals een koorsluiting). Kan niettemin een prachtig orgel worden voor de begeleiding van middelgrote koren en een niet te talrijk kerkvolk. Proficiat!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.