Haarlemse organist Teke Bijlsma (86) overleden

Teke Bijlsma (2021) | beeld Facebook / Michaëla Bijlsma

De Haarlemse organist en koordirigent Teke Bijlsma is dinsdag 4 april op 86-jarige leeftijd overleden. Hij was landelijk bekend als organist en koordirigent en was ook zeer actief in het Haarlemse muziekleven.

Text Example

advertentieTeke Bijlsma werd op 14 april 1936 geboren in Haarlem. Hij studeerde orgel aan het Amsterdams Conservatorium bij Jacob Bijster en Simon C. Jansen.

Organist

Zijn loopbaan als kerkorganist begon hij in 1954 in Vijfhuizen. Snel daarna volgden aanstellingen in Haarlem: in de Lutherse Kerk, Oosterkerk, Sionskerk, Noorderkerk, Julianakerk, Wilhelminakerk, de Pelgrimkerk en de kapel van de Koepelgevangenis. Zo’n veertig jaar was hij organist en muziekadviseur van begraafplaatsen in Haarlem, Bloemendaal en Driehuis.

Teke Bijlsma trad op als concertorganist in binnen- en buitenland. Ook voor radio en televisie verzorgde hij optredens met zijn koren en als organist. Hij nam diverse grammofoonplaten en cd’s op, waaronder verschillende improvisatiecd’s. Zijn veelal koraalgebonden werken verschenen in druk bij onder andere uitgeverij Willemsen.

Radio

Bijlsma werkte 18 jaar voor de NCRV-radio als regisseur en technicus bij de programma’s Onder de Hoogtezon en In het zilver. Hij werkte daarbij samen met ds. Henny Visser, predikant van de Westerkerk in Amsterdam.

Dirigent en docent

Op verschillende basisscholen in Haarlem was hij muziekdocent. Daarnaast was hij dirigent van Haarlemse koren, waaronder een knapenkoor, een dubbelkwartet en gemengde koren. Enkele van zijn schoolkoren wonnen onder zijn leiding landelijke concoursen.

In 1968 dirigeerde hij voor het eerst de jaarlijkse aubade op Koninginnedag op de Grote Markt in Haarlem. Na de verplaatsing naar de Bavo in de jaren zeventig begeleidde hij het zangevenement – inmiddels Zing-in genoemd – op orgel en piano. Op Koningsdag 2018 nam hij na vijftig jaar afscheid.

Verdienste

In 1994 werd hij bij zijn veertigjarig jubileum als organist koninklijk onderscheiden met de eremedaille in goud in de Orde van Oranje-Nassau.  Bij zijn 60-jarig jubileum werd het tijdens de Zing-in van dat jaar de penning van verdienste van de gemeente Haarlem uitgereikt voor zijn bijdrage aan het muziekleven in de stad. 

6 Comments

 1. Bijzondere goede herinneringen aan het orgelspel van Teke in de zomerse ‘Ned.’ kerkdiensten in Interlaken (CH). Wat kon hij de tekst op de voet volgend de samenzang inspirerend leiden!!

 2. Ik heb Teke een aantal keren gehoord als assistent koster in de Grote kerk te Haarlem tijdens de singin op Koningsdag (en ook nog op Koninginnedag). De laatste keer dat hij speelde moest ik als sleuteldrager boven bij de klavieren zijn en ik heb Teke daarbij eenmaal het magistrale Müllerorgel ook zien bespelen en hem nog even gesproken. Het was een bijzonder mens en muzikaal ruimhartig. Hij had een eigen stijl van spelen en het was direct herkenbaar. En hij had humor! Ik ben dankbaar dat ik dat moment in 2018 heb mee mogen maken. Als jongen draaide ik zijn cd uit de Bavo grijs! En al ben ik een hele andere kant op gegaan muzikaal, als ik deze cd weer eens opzet komt de spielfreudigkeit me weer tegemoet. Wat een creatieve energie zat er in zijn spel.

 3. Vanaf 13 april 2003 nog een aantal jaren als registrant met hem diensten gedaan in de Wilhelmina en Pelgrimkerk in Haarlem met name de dienst op de kerstavond 2003 vergeet ik nooit meer. Een tovenaar op het orgel is niet meer. Gecondoleerd met het verlies Joost de Jong Haarlem

 4. Heel veel betekend in de wereld van de kerkmuziek met hele mooie herinneringen !

  ‘Veilig in Jezus armen’

  Pieter van der Ploeg,
  Impresario | Theaterproducent
  Katwijk aan Zee
  The Netherlands

 5. Van harte gecondoleerd met het overlijden van Teke Bijlsma. Een leven vol van muziek is nu ten einde. Veel sterkte voor de nabestaanden.
  Andre Knevel

 6. Wat een gemis ik heb zoveel goede herinneringen aan Teke te veel om op te noemen. Luister nog heel vaak naar zijn liedbewerkingen die onnavolgbaar mooi zijn.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.