Herdenking Nico van den Hooven

orgel jacobikerk utrecht

Op zaterdag 4 juni 2016 is het precies 25 jaar geleden dat organist Nico van den Hooven overleed. Aan dat feit wordt op zaterdag 4 juni aandacht besteed in de Jacobikerk te Utrecht, een plaats die in het leven van Van den Hooven een belangrijke rol speelde.

Text Example

advertentieNico van den Hooven werd in 1933 in Rotterdam geboren. De jonge Nico werd door zijn vader gestimuleerd om beroepsorganist te worden. Hij studeerde orgel bij J.H. Besselaar jr., Feike Asma, Adriaan Engels, Albert de Klerk, Stoffel van Viegen en Cor Kee. In 1962 studeerde hij met onderscheiding af aan het Utrechts Conservatorium en de Protestantse Kerkmuziekschool. In datzelfde jaar won hij in Bolsward het Nationaal Improvisatieconcours.

Van 1965 tot 1988 was Van den Hooven hoofddocent orgel aan het Utrechts Conservatorium. Daarnaast gaf hij privélessen. Verder initieerde hij diverse orgelconcoursen voor amateurs, onder andere in Den Haag en Utrecht. Ook was hij vaak jurylid bij nationale en internationale concoursen.
Als kerkorganist was hij verbonden aan de Goede Vrijdagkerk te Den Haag, de Hervormde Kerk te Mijnsheerenland en de Leeuwenberghkerk te Utrecht. Hij gaf orgelconcerten in binnen- en buitenland. Als componist heeft hij enkele werken op zijn naam staan. Nico van den Hooven overleed in 1991 na een kort ziekbed op 57-jarige leeftijd.

De Commissie Jacobiconcerten wil Nico van den Hooven op 4 juni 2016 herdenken en daarbij familieleden, vrienden, oud-leerlingen en andere geïnteresseerden de gelegenheid geven elkaar te ontmoeten en herinneringen op te halen.
Zes oud-leerlingen van Van den Hooven zullen tijdens de bijeenkomst actief zijn. Wout van Andel, Dick den Engelsman en Gerrit Christiaan de Gier bespelen het Garrels/Meere-orgel. Stephen Taylor, André van Vliet en Inge Westra houden een mondelinge voordracht.

De avond begint om 20.00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk. Wel zal er een vrijwillige bijdrage in de kosten worden gevraagd.

Informatie gevraagd

Ten behoeve van de herdenking komt de Commissie Jacobiconcerten graag in het bezit van (kopieën van) documentatie over Nico van den Hooven, zoals foto’s, krantenartikelen en eventuele onbekende door hem geschreven muziek. Wie daarover beschikt, kan zich bij de commissie vervoegen via jacobiconcerten@gmail.com.

 

© 2016 beeld: Gérard van Betlehem