IMOCG-orgelexcursie naar grensgebied Groningen en Friesland

Van Dam-orgel Mariakerk Buitenpost
Het Van Dam-orgel in de Mariakerk in Buitenpost

Op vrijdag 2 augustus vindt een orgelexcursie plaats naar het grensgebied van Groningen en Friesland. De excursie per touringcar, onder leiding van Theo Jellema, wordt georganiseerd in het kader van de International Martini Organ Competition Groningen.

Text Example

advertentieHet concours, dat van 28 juli tot en met 3 augustus plaatsvindt, kent naast de competitierondes een uitgebreid publieksprogramma met concerten en masterclasses die bezocht kunnen worden. Een vast onderdeel is een orgelexcursie, die deze keer naar orgels in Zuidhorn, Buitenpost en Engwierum gaat.

Traditie

De Friese organist en orgeldeskundige Theo Jellema zal de excursie leiden en de orgels toelichten en bespelen. Hij heeft het thema ‘traditie in een eeuw van innovatie’ gekoppeld aan het dagprogramma, dat begint met het eind-18e-eeuwse Snitger/Freytag-orgel in de Hervormde Kerk in Zuidhorn.

Friesland

Daarna steekt de bus de grens over naar Westergeast, waar een uitgebreide lunch wordt geserveerd. Vervolgens worden de Van Dam-orgels in Buitenpost (1877) en Engwierum (1823) bezocht. Jellema zal hier laten zien en horen hoe orgelbouwers in een tijd van opkomende fabrieksmatige orgelbouw vasthielden aan hun eigen stijl.

Aanmelden

De excursie vertrekt om 10.30 uur vanaf P+R Kardinge, ten noordoosten van de stad Groningen. De verwachte terugkomsttijd is 17.00 uur. Deelname kost € 52,50 per persoon. Aanmelden kan via imocg.nl.