Improvisatiecursus voor organisten – deel 18 – Van Driekoningen tot Pasen 5

Tweewekelijks volgt de improvisatiecursus voor organisten onder leiding van Jos van der Kooy het kerkelijk jaar. Met deel 18, geheel gewijd aan liederen voor Pasen, sluiten we de cyclus van Driekoningen tot Pasen af.

Pasen: een feest van grote blijdschap. Dat klinkt door in de liederen en de improvisaties. De blijdschap van Pasen kun je vormgeven in een traditioneel idioom. Een hedendaags klankgemiddelde leidt ook tot goede resultaten! Belangrijk is dat de liederen herkenbaar zijn. Verstop ze niet, verstopt worden is een voorrecht dat we van harte gunnen aan paaseieren.

In de gesproken tekst heb ik het over aflevering 20. Dat was de oorspronkelijke opzet. Echter, na het maken van de opnamen besloten we de afleveringen met een tweewekelijkse frequentie te plaatsen. Vandaar dat we nu tot achttien gekomen zijn. Twee afleveringen over Advent en Kerst houdt u nog te goed.

Het duurt nog vier weken tot het Pasen is, dat geeft u de tijd deze technieken op andere liederen toe te passen. Als u vragen heeft mag u me mailen op info@josvanderkooy.com

Veel inspiratie en goede weken op weg naar Pasen toegewenst!

Download de notenvoorbeelden als pdf: notenschrift | Klavarskribo

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 17 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis, zonder betaalmuur. En dat willen we graag zo houden!

Maar het runnen van een nieuwssite is niet goedkoop. Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, belangrijk. Zo kunt u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken blijven op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.