In memoriam Els Hendrikse (1944-2023): veelzijdig organisator van orgelstad Haarlem 

Op 28 november 2023 overleed Els Hendrikse op 78-jarige leeftijd. Hendrikse was vele jaren als organisator betrokken bij het improvisatieconcours en concerten op de stadsorgels van Haarlem. Zij was de echtgenote van stadsorganist Piet Kee. Oud-stadsorganist van Haarlem, Jos van der Kooy, schreef een In Memoriam.

Text Example

advertentieEls Hendrikse overleed drie dagen voor haar 79e verjaardag. Op 1 december 1944 werd ze geboren in Haarlem, de stad waar ze haar hele leven zou wonen. Els was de echtgenote van organist en componist Piet Kee die op 25 mei 2018 overleed, zo staat het in de overlijdensannonce. Els kennende heeft ze in die tekst de hand gehad. 

Naast stadsorganist Piet Kee nam zij een geheel eigen plek in binnen de Haarlemse orgelcultuur die bestaat uit de jaarlijkse reeks stadsconcerten en het twee jarig Internationaal Orgelfestival Haarlem.

Haarlem

Els trad in 1970 in dienst van de afdeling Culturele Zaken van de Gemeente Haarlem. Ze begon met het organiseren van culturele activiteiten voor kinderen. Vanaf 1972 werd ze belast met het organiseren van het improvisatieconcours en de zomeracademie van het Internationaal Orgelfestival.

In 1977 werd ze als ambtelijk secretaris en producent namens de Gemeente Haarlem lid van het bestuur van de Stichting Internationaal Orgel Festival. In 1988 werd ze tevens penningmeester en in 1994 werd ze ook benoemd tot directeur van de Internationale Zomeracademie. Decennialang werkte ze intensief samen met voorzitter Ewald Kooiman.

Toen de Gemeente Haarlem in 2005 besloot tot privatisering van het festival ging ze met pensioen. Bij deze opsomming moet je bedenken dat het festival tot en met 1986 een jaarlijkse frequentie had, vanaf 1988 werd het een biënnale.

Intensief

In haar beginjaren was er nog geen computer, e-mail of mobiele telefoon waardoor het organiseren nog arbeidsintensiever was dan nu. Veel tijd besteedde Els aan de formaliteiten die nodig waren om studenten uit landen achter het IJzeren Gordijn naar Haarlem te halen.

Ook het in goede banen leiden van het verblijf van studenten in gastgezinnen was tijdrovend. Els beschikte over een ijzeren conditie – ze was een actief sporter – waardoor haar onvoorstelbaar lange werkweken zonder weekenden werkmaanden werden, vooral in de periode rond het Orgelfestival.

Veelzijdig

Tot haar takenpakket bij de afdeling Culturele Zaken hoorde naast het organiseren van de stadsconcerten ook het beheer en het organiseren van onderhoud van de gemeentelijke orgels in de Bavo, Philharmonie en in het Frans Hals Museum. Gedurende vele jaren was ze ook ambtelijk secretaris van kunstcommissies van de Gemeente Haarlem. Beeldende kunst was een grote passie die ze deelde met haar echtgenoot Piet Kee. 

Els Hendrikse was een uiterst veelzijdige vrouw. Ze had een helicopterview en tegelijk een gevoel voor details zonder zich in die details te verliezen, macro- en micromanagement kon ze uitstekend combineren, ze was een voortreffelijk boekhouder, wist sponsoren te vinden en aan de organisatie te binden. Kortom, een generalist die gevoel had voor menselijke maat.

Uitgesproken

Ik heb Els gekend vanaf de herfst van 1972, toen Piet Kee mij aan haar voorstelde na een concert in de toen nog Gemeentelijke Concertzaal, de tegenwoordige Phil Haarlem. In de jaren daarna kwam ik met haar contact toen ik cursist was aan de zomeracademie, deelnemer aan het improvisatieconcours, gastorganist in de concertserie en vanaf 1990 stadsorganist. 

Ze had heel uitgesproken meningen. Die heb ik ook en die stonden zo nu en dan haaks op elkaar. Maar daar kwamen we na verloop van tijd altijd weer uit. Van die meningsverschillen heb ik veel geleerd, Els hield je immer scherp. Engagement voor haar ideeën en idealen zag je ook in haar daadwerkelijke inzet voor dieren en mensen in nood. Niet lullen, maar poetsen!

Goede jaren

Na haar pensioen heeft ze goede jaren gehad. Met Piet genoot ze van reizen en bezoeken aan culturele instellingen. Het was altijd een genoegen ze samen tegen te komen in het Concertgebouw. Toen Piet ouder werd en zijn krachten afnamen gingen ze gewoon door met uitbundig genieten van die activiteiten.

Dankbaar

De wereld van kunst en cultuur heeft veel te danken aan Els Hendrikse, wij organisten in binnen-en buitenland zijn haar dankbaar voor haar tomeloze inzet voor onze sector. Adieu, Els!

Geraadpleegde bron:
Koenders, Hans, ‘Miss Haarlem Organ Festival: a conversation with Els Hendrikse’, in: Peeters, Paul (red.), The Haarlem Essays, Bonn (Butz Verlag), 2014

2 Comments

  1. Mooi geschreven Jos. Ik heb Els en Piet voor het laatst gesproken toen ze in Kampen waren bij de uitreiking van een eredoctoraat aan Masaaki Suzuki, een oud-leerling van Piet. Ik herinner me Els als een bijzonder warm en aangenaam mens.

  2. Vriendelijk, innemend, doortastend, muzikaal. Els Hendrikse is overleden, een groot verlies voor de orgelwereld. Het vrouwelijk gezicht van de Haarlemse orgelcultuur. Adieu Els.
    Piet van der Steen

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.