Organist en componist Piet Kee (90) overleden

Piet Kee | © fotografie Joyce Vanderfeesten

Organist, docent en componist Piet Kee is in de ochtend van vrijdag 25 mei 2018 op 90-jarige leeftijd overleden. Kee was jarenlang organist van de Sint-Laurenskerk te Alkmaar en stadsorganist van Haarlem en genoot internationale faam. 

Text Example

advertentiePiet Kee werd op 30 augustus 1927 geboren in Zaandam. Hij was de zoon van Cor Kee van wie hij ook zijn eerst orgellessen kreeg. Hij studeerde later orgel bij Anthon van der Horst aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij de Prix d’Excellence behaalde. Piet Kee speelde behalve orgel ook piano, klarinet en viool.

Driemaal achtereen (in 1953, 1954 en 1955) wist Kee als improvisator het Internationaal Orgelconcours Haarlem op zijn naam te zetten en daarmee de wisselprijs De Zilveren Tulp definitief in de wacht te slepen.

In 1952 werd Kee benoemd tot organist van de Grote of Sint-Laurenskerk te Alkmaar, een positie die hij behield tot 1986. In 1956 werd hij, samen met Albert de Klerk, stadsorganist van Haarlem en bleef in die functie aan tot 1989.

Als hoofddocent was hij sinds 1954 verbonden aan het Muzieklyceum van Amsterdam, het latere Amsterdams Conservatorium.

Internationaal verwierf Piet Kee aanzien als concertorganist. Hij trad op in heel Europa, Azië, Amerika en Australië. Ook had hij wereldwijd zitting in jury’s van orgelconcoursen. Verder maakte hij vele plaat- en cd-opnamen, onder andere met werk van Bach, Buxtehude, Franck, Hindemith en Reger voor het Britse label Chandos.

Met name na zijn pensionering werd hij actiever als componist. Zo schreef hij een groot aantal werken voor orgel, zowel solo als in vaak onconventionele bezetting met andere instrumenten. Ook componeerde hij voor koor en beiaard. ‘Kenmerkend voor de muziek van Piet Kee zijn helderheid, ruimtelijkheid, duidelijke structuur en vaak grote emotionaliteit’, zei Jos van der Kooy, opvolger van Kee als stadsorganist, in 2017 bij zijn 90e verjaardag.

Hij publiceerde daarnaast artikelen over onder meer getallensymboliek in barokke ostinato-muziek van vooral Bach en Buxtehude.

In 1988 kreeg Piet Kee – samen met Olivier Messiaen – een Fellowship Honoris Causa van het Royal College of Organists te Londen toegekend.

Lees ook
In memoriam: Piet Kee wilde zijn publiek en studenten altijd het beste geven

 

 

 

© 2018 fotografie Joyce Vanderfeesten