Internationaal Orgelfestival Haarlem 2016 van 16 tot en met 30 juli

Op 16 juli gaat de 51e editie van het Internationaal Orgelfestival Haarlem van start. Op het programma van het vijftiendaagse festival staan onder meer het  Internationaal Orgel Improvisatieconcours, masterclasses, lezingen en veelal gratis concerten op historische orgels van Haarlem, Alkmaar, Doesburg, Leiden, Rotterdam, Zutphen en Zwolle. Dit festival is er speciale aandacht voor de rol van het orgel als ‘allround’ instrument en voor de combinatie van orgel en slagwerk.

Text Example

advertentieHet festival start op zaterdag 16 juli met de 5e Haarlemse Orgeldag. Overdag vinden korte concerten plaats in de Philharmonie en in diverse historische kerken in het centrum van Haarlem. Dit keer klinken geen originele orgelwerken, maar uitsluitend twee- en vierhandige bewerkingen voor orgel van muziek voor andere instrumenten. Wel zal oorspronkelijk voor orgel geschreven muziek klinken, maar dan uitgevoerd door de Haarlemse ster-accordeonist Vincent van Amsterdam die tijdens de wandeling van de ene naar de andere kerk bewerkingen voor accordeon speelt.

Openingsconcert
Tijdens het openingsconcert op zaterdagavond 16 juli wordt op het Müller-orgel van de Grote of Sint-Bavokerk opnieuw een orgeltranscriptie gespeeld. Op het programma staat een uitvoering van Carl Orffs ‘Carmina Burana’ in een arrangement van Wijnand van Klaveren. Organist Jan Hage, Slagwerk Den Haag, sopraan Heleen Koele, bariton André Morsch en Consensus Vocalis onder leiding van Klaas Stok voeren het werk uit.

Voor de pauze wordt ‘Aube’ (2016) voor 40 stemmen en orgel uitgevoerd. Dit nieuwe, ruimtelijke werk van Daan Manneke op teksten van Arthur Rimbaud wordt begeleid door organist Leo van Doeselaar. Verder speelt accordeonist Vincent van Amsterdam een eigen bewerking van Daan Mannekes ‘Trois petites symphonies’ en draagt Stadsdichter Nuel Gieles een speciaal voor het festival geschreven gedicht voor.

Orgel en slagwerk
De Engelse componist Gavin Bryars, opererend op de grenzen van pop, jazz en klassiek, schreef voor het duo Yves Rechsteiner en Henri-Charles Caget een nieuw stuk voor orgel en slagwerk. Het werk gaat op donderdagavond 28 juli in première in de Philharmonie Haarlem. De opdracht is een gezamenlijk project van Het Orgelpark, Toulouse-les-Orgues en het Haarlemse Internationaal Orgelfestival. Het programma wordt aangevuld met bestaande werken van Frank Zappa en Pat Metheny, eveneens voor de combinatie orgel en slagwerk.

Improvisatieconcours
Een van de vaste onderdelen van het festival is het Internationaal Orgel Improvisatieconcours. Dat vindt plaats op maandag 18, woensdag 20 en vrijdag 22 juli. Acht organisten uit vijf landen (waaronder de Nederlanders Geerten Liefting en Evan Bogerd) moeten hun vaardigheden tonen op het Müller-orgel in de Grote of Sint-Bavokerk en het Cavaillé-Coll-orgel in de Philharmonie. Zij worden beoordeeld door een internationale vakjury bestaande uit Thierry Escaich, Thomas Lacôte, Guy Bovet en Ansgar Wallenhorst.

Zomeracademie
De belangstelling voor de Zomeracademie is dit jaar groot. Zo’n 130 vakstudenten en professionele organisten uit de hele wereld schreven zich in. Zij laten zich bijspijkeren op het gebied van uitvoering van muziek van onder anderen Bach, Franck, Widor, Liszt, Reubke, Alain, Spaans en Italiaans repertoire en improvisatie. Docenten zijn onder meer Thierry Escaich, Ben van Oosten, Zsigmond Szathmary, Ludger Lohmann, Christophe Mantoux en Wolfgang Zerer.  Daarnaast is er een deels openbare elfdaagse masterclass voor internationaal toptalent in de leeftijd van 13 tot 18 jaar.

Informatie & kaarten
Meer informatie over het orgelfestival is te vinden op www.orgelfestivalhaarlem.nl. Veel activiteiten en concerten zijn gratis toegankelijk. Voor de betaalde concerten en activiteiten zijn kaarten verkrijgbaar via de website van het festival.

 

Zie ook

 

© 2016 beeld archief ORGELNIEUWS