Italiaanse muziekweek op het Groningse Hogeland

Het orgel in de kerk van Kantens | © foto Gérard van Betlehem

Van 20 mei tot en met 27 mei 2023 is er een Italiaanse muziekweek in de Groningse gemeente Het Hogeland. Op het programma staan onder meer concerten, excursies en workshops die voor iedereen toegankelijk zijn. De Italiaanse concertorganist Manuel Tomadin zal hier met een aantal van zijn orgelstudenten een bijdrage leveren.

Text Example

advertentieDe Italianen maken zo kennis met het historische orgels van Het Hogeland. Uitwisseling van kennis is er ook. Zo leveren Erwin Wiersinga en Sietze de Vries en hun studenten van het Prins Claus Conservatorium leveren eveneens een bijdrage. De Nederlanders volgen dan masterclasses oude Italiaanse muziek.

Fietstochten, masterclasses en concerten

Het programma begint zaterdag 20 mei met twee orgelfietstochten: een tocht vanuit Zuidwolde met bezoek aan onder andere Middelstum, Kantens en Warffum en een tweede tocht vanuit de borg Verhildersum in Leens met bezoek aan onder andere de Petruskerk in Leens, Mensingeweer en Eenrum. De tochten zijn ook per auto af te leggen.

Op maandag, dinsdag en woensdag zijn er masterclasses voor orgelstudenten die ook vrij voor het publiek toegankelijk zijn. Elke avond is er concert met optrededens van onder anderen Hayo Boerema in Leens, Willeke Smits in Loppersum, Manuel Tomadin in Leens en Kantens en het ensemble Super Librum met een reconstructie van een vijftiende-eeuws orgel op basis van een afbeelding in het koor van de Petroniobasiliek in het Italiaanse Bologna.

Op zaterdag 27 mei wordt opnieuw een orgelfietstocht gehouden, nu vanuit de Menkemaborg in Uithuizen. Dan volgt de route langs onder meer de Jacobikerk in Uithuizen, Uithuizermeeden en Zandeweer.

Meer activiteiten

Verder zijn er in de muziekweek orgelbespelingen door studenten en regionale organisten, is het mogelijk zelf orgels te bespelen (23 mei), vindt een dagexcursie plaatst onder leiding van Sietze de Vries (24 mei) en zijn er activiteiten voor de jeugd (27 mei).

Gezamenlijke orgelcommissies

De muziekweek wordt georganiseerd door de Stichting Gezamenlijke Orgelcommissies Het Hogeland, een in 2021 opgericht samenwerkingsverband van elf orgelcommissies in de noordelijkste gemeente van de provincie Groningen.

Bezoeken

Voor de meeste activiteiten wordt een entreeprijs van € 10 gevraagd. Inwoners van de gemeente Het Hogeland kunnen de activiteiten en concerten met korting bezoeken. Voor sommige activiteiten is aanmelding noodzakelijk.

Het complete programma is te vinden op:

orgelshogeland.nl