Jaap Hillen (84) overleden

Text Example

advertentieOp 27 juni overleed op 84-jarige leeftijd na een kort ziekbed Jaap Hillen, sinds 1949 organist van de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk te Breda.

Jaap Hillen studeerde orgel, koor- en orkestdirectie aan het conservatorium van Utrecht. Van 1959 tot 1984 leidde hij als opvolger van Hans Brandts Buys het Utrechts Studenten Koor en Orkest (USKO). Ook was hij gedurende twintig jaar Cantor van de Rijksuniversiteit Utrecht. Van 1964 tot 1992 was Jaap Hillen docent aan de Kurt Thomascursus voor koordirigenten in Den Haag. Van zijn enorme ervaring en vakmanschap hebben veel beginnende en reeds gevestigde dirigenten, evenals concerterende vocalisten kunnen profiteren.

Jaap Hillen dirigeerde in zijn opmerkelijke carrière diverse koren, waaronder het Arnhems Toonkunstkoor, het Toonkunstkoor Utrecht en de COV te Scheveningen. Ook leidde hij een tijd lang de maandelijkse uitvoeringen van de Bachcantates in de Geertekerk in Utrecht.

In 1985 richtte hij het Haags Barokensemble op en de Cantorij van de Badkapel in Scheveningen stond jarenlang onder zijn leiding.

Door zijn niet-aflatende inzet werd na de kerkrestauratie van de Grote Kerk van Breda in 1966 het huidige orgel gebouwd, met gebruikmaking van delen van de voorgaande orgels. Door een gelukkige samenloop van omstandigheden wist hij de hand te leggen op den oude windlade en pijpmateriaal dat als vierde klavier, het borstwerk, kon worden ingebouwd. De Grote Kerk beschikt daarmee over een uniek vierklaviers mechanisch instrument.

In 1952 werd mede op zijn initiatief een orgelcommissie opgericht en vond de eerste serie orgelconcerten plaats. Deze orgelcommissie werd later omgevormd tot de Stichting Orgelconcerten Breda waarvan hij nog jaren lid was.

Jaap Hillen werd voor zijn muzikale werkzaamheden verschillende malen onderscheiden. Hij ontving de Erepenning van de Gemeente Den Haag en de Nassau-Breda Prijs en werd benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

© 2008 www.orgelnieuws.nl

© 2008 fotografie Ton Oosterhout