Jaap Niewenhuijse overleden

Text Example

advertentieOp zaterdag 16 augustus 2008 is organist, docent en componist Jaap Niewenhuijse na een ziekbed overleden. Niewenhuijse was vooral bekend van zijn omvangrijk oeuvre koraalvoorspelen over psalmen en gezangen.

Jaap Niewenhuijse werd in 1941 te Middelburg geboren. Zijn eerste pianolessen volgde hij bij Th.C. Ferwerda in zijn woonplaats. Later ging hij orgel studeren bij Feike Asma. In 1972 haalde hij het solistendiploma voor orgel na zijn studie aan het Rotterdams Conservatorium bij Arie J. Keijzer.

Al op jonge leeftijd was zijn interesse voor het componeren gewekt. Aanvankelijk componeerde hij in de stijl van Jan Zwart en Feike Asma. Later onderging hij andere invloeden, van voornamelijk Adriaan C. Schuurman. Diens harmonie- en contrapuntlessen maakten grote indruk op hem. Een groot aantal composities van hem is in druk verschenen bij Uitgeverij Annie Bank, Cantique, Den Hertog, Lindenberg en Willemsen.

Jaap Niewenhuijse werd op zestienjarige leeftijd kerkorganist. Eerst in Middelburg en Vlissingen, later achtereenvolgens in Kamperland, Zierikzee en Rotterdam. Ruim 22 jaar is hij verbonden geweest aan de Hervormde Gemeente te Moordrecht, waar hij het De La Haye-orgel bespeelde.

Als orgeldocent was Jaap Niewenhuijse ruim 24 jaar werkzaam bij de Muziekschool Gouda.

© 2008 www.orgelnieuws.nl

© 2008 fotografie archief Den Hertog