Jan Zwart herdacht in Eusebiuskerk Arnhem

jan zwart
Jan Zwart aan het orgel in de Hersteld Evangelisch-Lutherse Kerk te Amsterdam (ca. 1925)

Op donderdag 13 juli is het precies tachtig jaar geleden dat organist Jan Zwart overleed. Dat wordt in Arnhem herdacht rond het Strümphler-orgel in de Eusebiuskerk. Zwart was jarenlang organist van dit instrumenten toen het nog in Amsterdam stond.

Text Example

advertentieJan Zwart (1877-1937) was vanaf 1898 tot aan zijn dood organist van de Hersteld Evangelisch Lutherse Kerk aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam. Vanaf 1914 gaf hij daar wekelijkse orgelbespelingen. Later speelde hij ook voor de AVRO- en NCRV-microfoons. Hij wist daarmee een groot publiek voor de orgelkunst te winnen.

Eusebiuskerk
Het Strümphler-orgel (1795) kwam na sluiting van ‘De Kloof’ begin jaren zestig in de Arnhemse Eusebiuskerk terecht. Niet verwonderlijk dat Jan Zwart juist daar, op het orgel dat zijn carrière zo tekende, wordt herdacht.

Dat gebeurt woensdag 12 juli al, op de vooravond van Zwarts tachtigste sterfdag, tijdens een concert door Jos van der Kooy. Hij speelt naast de Fantasie over het Lutherlied ‘Een Vaste Burg’ en Sombere Muziek over Psalm 103:8 ook werk van Andriessen, Bach, Bridge en Manneke. Het concert in de reguliere concertserie van de Eusebiuskerk begint om 20.15 uur (toegang vrijwillige bijdrage).

Herdenkingsconcert
Stichting Vox Humana pakt het op donderdag 13 juli grootser aan, precies tachtig jaar na het overlijden van de Zaans-Amsterdamse organist. Twee kleinzonen, Boudewijn en Everhard Zwart, brengen tijdens een dubbelconcert een hommage aan hun grootvader. In zijn geest staat er zowel koraalkunst als stevige orgelliteratuur op het programma.

Voor de pauze speelt Boudewijn Zwart Psalm 6, Psalm 24 en Sombere Muziek over Psalm 103:8 van Jan Zwart naast werk van Sweelinck, Vierne en Wammes. Na de pauze speelt Everhard Zwart behalve Psalm 84 en de Fantasie over het Lutherlied van Jan Zwart ook Bachs BWV 542, het Symphonischer Choral ‘Ach bleib mit deiner Gnade’ van Karg-Elert en het Premier Choral van Andriessen.

Het herdenkingsconcert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 15 in de voorverkoop, consumptie inbegrepen. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Meer informatie en kaartverkoop www.stichtingvoxhumana.nl