Johannus bouwt orgel voor ’s werelds grootste indoor-arena

Zondag 27 juli wordt het in gebruik genomen: het door Johannus gebouwde digitale orgel voor de grootste indoor-arena ter wereld in de Filipijnse hoofdstad Manilla. De arena wordt gebouwd in opdracht van een groot kerkgenootschap waarvoor de Edese firma nog meer instrumenten mag leveren.

Text Example

advertentie 

Het kerkgenootschap, de Iglesia ni Cristo, heeft zes miljoen leden verdeeld over zo’n 5.500 gemeenten en is daarmee het op een na grootste kerkgenootschap van de Filipijnen. In Manilla laat de kerk de Philippine Arena bouwen, met 55.000 zitplaatsen de grootste overdekte arena ter wereld.

 

Versterkers

Johannus kreeg de opdracht om in de arena een orgel te plaatsen voor de begeleiding van de  samenzang. Het op maat gemaakte ‘Monarke’-orgel krijgt 64 registers verdeeld over drie manualen en pedaal. Honderden speakers, tientallen versterkers en een groot aantal subwoofers moeten ervoor zorgen dat het stadion van 243 lang, 193 meter breed en 62 meter hoog voldoende met geluid wordt bestreken. Het orgel moest in een kort tijdsbestek van zes werken ter plaatse worden opgebouwd.

 

Honderd jaar

De Iglesia ni Cristo viert op 27 juni dit jaar dat zij precies honderd jaar geleden als enige ware kerk van Jezus Christus, zoals zij zichzelf zien, werd ‘hersteld’ door Félix Manalo, de grootvader van de huidige kerkelijk leider Eduardo V. Manalo. Op de dag van het eeuwfeest wordt ook het Monarke-orgel in gebruik genomen.

 

De contacten met de Iglesia ni Cristo hebben de Edese firma geen windeieren gelegd. Tot nu mochten zij al een kleine honderd instrumenten leveren aan het noch immer, ook internationaal, groeiende kerkgenootschap.

 

 


Directeur Marco van de Weerd van Johannus werd daarover donderdag geïnterviewd in het programma Podium op Radio 4. Beluister hier het interview.