Jubileum Verschueren Orgelbouw gevierd met drukbezochte open dag en concert

Op zaterdag 5 november vierde Verschueren Orgelbouw het 125-jarig bestaan van de orgelmakerij. Het jubileum werd gevierd met een open dag waar zo’n 600 geïnteresseerden de orgelmakerij bezochten. Aan het einde van de middag gaf Daniel Roth een concert in de Munsterkerk van Roermond.

Text Example

advertentie



In 1891 vestigde Léon (I) Verschueren in Heythuysen een bedrijf als leverancier van orgelonderdelen, maar al snel werden ook complete instrumenten vervaardigd. Maar liefst vier zonen (Léon, Frans, Emiel en Ton) waren in de loop van de twintigste eeuw in het bedrijf actief. Onder hun leiding maakte de orgelmakerij een enorme groei door.

Onder impuls van Léon III Verschueren, zoon van Frans, kwam de focus vanaf circa 1970 meer en meer op restauratie en historisch geïnspireerde nieuwbouw te liggen. Sinds 2010 wordt Verschueren Orgelbouw door Johan Zoutendijk geleid. In oktober 2015 verhuisde het bedrijf naar Ittervoort.

Tijdens de open dag konden bezoekers konden de nieuwe locatie bezichtigen en zich informeren over het vak en de actuele projecten. De medewerkers van Verschueren gaven daarbij uitleg. Aan de hand van tekeningen, maquettes, maar ook reproducties van foto’s en documenten ‘uit de oude doos’ werd ook aandacht aan de geschiedenis van de orgelmakerij besteed.

verschueren_02
Veel belangstelling tijdens open dag Verschueren Orgelbouw in Ittersum

Lydia Vroegindeweij gaf uitleg over haar project ‘Orgelkids’ aan de hand van een van de door een leerling-orgelmaker van Verschueren vervaardigde ‘doe-orgels’ (zie foto boven),

Bij dit jubileum werd ook het prototype van een nieuw studieorgel ten doop gehouden. Voor de geïnteresseerden werd het instrument door Christine Moraal gedemonstreerd, maar ook andere organisten schoven aan om zelf het orgel te bespelen

studieorgel Verschueren Orgelbouw
Christine Moraal demonstreert een prototype van een nieuw studieorgel

Als ‘excursie’ konden geïnteresseerden ook een rondleiding bij de buren van de orgelmakerij, Adams Musical Instruments, krijgen. Daar werd inzicht gegeven in het vervaardigen van slagwerk en blaasinstrumenten.

Als ‘kers op de taart’ verzorgde Daniel Roth, organist van de St. Sulpice te Parijs, een concert op het door Verschueren Orgelbouw gerestaureerde Franssen-orgel van de Munsterkerk te Roermond.

 

© 2016 beeld Verschueren Orgelbouw