Kardinale inspeling orgel Sint-Martinuskerk Arnhem

orgel sint martinuskerk arnhem

Kardinaal Simonis neemt zondag 17 september het gerestaureerde orgel van de Sint-Martinuskerk in Arnhem opnieuw in gebruik. Tussen 11.00 uur en 11.30 uur zal er een miniconcert zijn waarbij de kardinaal het orgel zal inwijden. Het concert wordt vervolgens voortgezet door de vaste bespeler van het orgel, Marcus Bergink. Aansluitend aan het concert zal kardinaal Simonis voorgaan in de eucharistieviering.

Kardinaal Simonis zal het miniconcert openen met circa 10 minuten orgelspel. Daarna wordt de bespeling voortgezet door de vaste bespeler van het instrument, Marcus Bergink. Op zijn programma staan Introduction & Passacaglia (J. Rheinberger), het vierde deel uit Symphonie nr. 6 (Ch.M. Widor) en de Toccata in d (A. Renaud).

Text Example

advertentieTijdens de viering zal het gemengd koor de Missa Secunda Pontificalis van L. Perosi zingen. Tevens worden de volgende motetten Tollite hostias (C. Saint-Saëns), Psalm 150 (C. Franck) en Ambrosiaans lofgezang (E. Gebhardt). De viering zal worden besloten met de Toccata uit Symphonie nr. 5 van Widor.

Het orgel van de Sint Martinuskerk werd in 1889 gebouwd de de Gebroeders Gradussen uit Winssen. In 1947 was het de firma Adema-Schreurs die het orgel hersteld van oorlogsschade en tevens een revisie uitvoerde waarbij de (mechanische) speeltafel vrijstaand werd geplaatst. In de na-oorlogseperiode werd ook de dispositie gewijzigd waarbij met name strijkers het veld moesten ruimen voor een Nasard 2 2/3 en Terts 1 3/5 (Manuaal I) en een Doublet 2 (Manuaal II). Schreurs verving in 1970 nog een Schalmei door een Fagot-Hobo 8.

In 2005 voerde de firma Adema’s Kerkorgelbouw uit Hillegom een algehele restauratie uit waarbij onder andere de dispositie werd gereconstrueerd. Omdat de oorspronkelijke registers bij de dispositiewijziging bewaard waren gebleven, konden deze worden herplaatst. De Fagot-Hobo bleef gehandhaafd.

 

Dispositie

Manuaal I C-f3
Bourdon 16
Violon 16 discant *
Prestant 8
Violon 8 *
Holpijp 8
Octaaf 4
Roerfluit 4
Octaaf 2
Mixtuur II-III **
Trompet

Manuaal II C-f3
Praestant 8
Viola 8
Vox Coeleste 8
Bourdon 8
Fluit Harm. 4
Violon 4 *
Fagot-Hobo 8

Pedaal C-f1
Subbas 16
Violon 16
Cello 8
Bombarde 16

Koppelingen
Manuaal I + Manuaal II
Pedaal + Manuaal I

* herplaatste registers
** samenstelling: C: 2 2/3 – 2; c1: 2 2/3 – 2 – 1 3/5

 

© 2006 foto: Marcus Bergink