Koororgel Martinikerk Groningen opnieuw in gebruik na groot onderhoud en herstemming

Koororgel Martinikerk Groningen | © orgelfoto.nl

Afgelopen najaar is aan het achttiende-eeuwse Le Picard-koororgel in de Martinikerk in Groningen groot onderhoud uitgevoerd door Verschueren Orgelbouw. Op vrijdag 5 april wordt het opnieuw in gebruik genomen met een concert door Leo van Doeselaar, Erwin Wiersinga en Theo Jellema. Daags daarna is er een masterclass voor organisten. 

Text Example

advertentieHet orgel werd in 1742 door de Luikse orgelmaker Jean-Baptiste le Picard aanvankelijk als tweeklaviers instrument gebouwd voor een Limburgs klooster. Als de Franse revolutie aan het einde van de achttiende eeuw een einde maakt aan vele kloosters, wordt ook dit orgel ontmanteld. Het oorspronkelijke rugpositief kreeg als eenklaviers orgels een plek in de kerk van Heythuysen, waar het bleef staan tot de bouw van een nieuw Verschueren-orgel in 1939.

Groningen

Na de overplaatsing naar Groningen in 1939 was het nog in gebruik tot 1962, waarna het vanwege de grote restauratie van de kerk werd opgeslagen. Pas in 2001 keerde het terug na een grondige restauratie door Verschueren Orgelbouw waarbij de dispositie van 1742 werd hersteld.

Groot onderhoud

In september en oktober 2023 werd aan het orgel groot onderhoud uitgevoerd door Verschueren Orgelbouw uit Ittervoort. Theo Jellema trad daarbij op als orgeladviseur.

De werkzaamheden waren noodzakelijk omdat zich in het orgel in de loop der jaren veel vuil had verzameld. Daarnaast moest ook een begin van loodcorrosie worden aangepakt, die vooral de conducten had aangetast. De uitgevoerde werkzaamheden waren gericht op zowel reparatie van beschadigde onderdelen als op preventie.

Stemming

Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om kritisch te kijken en te luisteren naar de Neidhardt-stemming die het orgel in 2001 kreeg. Deze stemming had in feite geen verband met het cultuurgebied (de omgeving van Luik) waarin dit orgel geworteld is.

Na zorgvuldige overweging werd besloten om een stemmingssysteem te kiezen dat wél verbonden is met de zuidelijke Nederlanden en het orgel te stemmen naar Chaumont. Adviseur Theo Jellema: ‘In de afgelopen maanden is al gebleken dat de klank van het orgel hierdoor aan kwaliteit heeft gewonnen.’

Het Le Picard-orgel in het koor van de Martinikerk in Groningen

Ingebruikname

Het resultaat van de werkzaamheden wordt op vrijdag 5 april gepresenteerd met een concert dat om 16.00 uur begint. De titulair-organisten van de Martinikerk, Leo van Doeselaar en Erwin Wiersinga, en orgeladviseur Theo Jellema zullen het orgel laten horen in onder meer werken van Bruna, Couperin, Clérambault en Corette. De toegang is gratis. 

Masterclass

Op zaterdag 6 april geeft Leo van Doeselaar van 13.30 tot 17.00 uur op het Le Picard-orgel een masterclass. Deze is is bestemd voor gevorderde amateurs en vakorganisten, al of niet in opleiding. Er is plaats voor zes deelnemers die elk een half uur les krijgen. Het te behandelen repertoire is ruim genomen manualiter orgelmuziek tot de tweede helft van de achttiende eeuw. 

Kosten voor actieve deelname zijn 25 euro. Aanmelden kan bij Stichting Martinikerk Groningen via info@martinikerk.nl. Publiek is die middag ook welkom. De entree bedraagt € 2. 

Dispositie

Manuaal CD-g3
Montre [8] 
Bourdon [8]
Prestant [4]
Flûte [4]
Nasard [2 2/3]
Doublette [2]
Larigot [1 1/3]
Cornet [III, dicant] 
Fourniture [III]
Sesquialtera [II]
Trompette B:  [8 bas]
Trompette S: [8, discant]
Tremblant

Pedaal C-d1 
Soubasse 16