Leendert Verduijn winnaar International Martini Organ Competition Groningen 2022

leendert verduijn martini organ competition
Leendert Verduijn, winnaar IMOCG 2022 | © foto Maarten Aleman - Aleman Visuals

Leendert Verduijn is de winnaar van de International Martini Organ Competition Groningen (IMOCG) 2022. De tweede prijs ging naar de Italiaan Nicola Dolci, de derde prijs naar de Nederlander Diederik Blankesteijn.

Text Example

advertentieDe finale vond zaterdagavond 6 augustus plaats in de Martinikerk te Groningen. De drie finalisten speelden werk van Scheidemann (keuze van een uit drie intavolaties), Bach (keuze tussen BWV 564 en BWV 542) en twee van de 11 Choralvorspiele, op. posth. 122 van Brahms.

Het concours, vanwege corona uitgesteld van 2020 naar dit jaar, beleefde zijn tweede editie. Die begon deze week in de Nieuwe Kerk en de Martinikerk met twaalf deelnemers uit acht landen. Zes deelnemers speelden de halve finale in de Lutherse Kerk, waar ook ensemblespel onderdeel van uitmaakte.

Die jury bestond uit Éric Lebrun (F), Pier Damiano Peretti (I), Reitze Smits (NL), Jean-Claude Zehnder (CH) en Nathan Laube (VS).

finalisten international martini organ competition groningen
De IMOCG-finalisten Diederik Blankesteijn, Nicola Dolci en Leendert Verduijn | © foto Maarten Aleman – Aleman Visual

De winnaar van de eerste prijs gaat naar huis met een geldprijs van 5.000 euro. De winnaars van de tweede en derde prijs krijgen respectievelijk 3.000 en 2.000 euro mee. Daarnaast krijgen de finalisten uitnodigingen voor het geven van concerten.

Leendert Verduijn (1996) studeerde aan het Codarts Conservatorium Rotterdam bij Bas de Vroome, Aart Bergwerff en Hayo Boerema. In 2018 haalde hij zijn bachelor Orgel en in 2020 rondde hij zijn opleiding Docent Muziek af. Daarna volgde hij zijn master bij Ben van Oosten en Zuzana Ferjen?íková die hij in juni dit jaar cum laude behaalde. Verduijn is organist van de Hervormde gemeenten Oudewater-Hekendorp en Sluipwijk. Als organist treedt hij op als solist en begeleider. Ook is hij parttime docent muziek en heeft hij een lespraktijk voor orgel en piano in Gouda.