Louis van Dijk (1941-2020): jazzpianist die het orgel niet links liet liggen

Louis van Dijk bespeelt het Adema-orgel, St.-Agathakerk, Lisse, 30 juni 1983 | foto: Klaas Schippers

Pianist Louis van Dijk is zondag 12 april op 78-jarige leeftijd overleden. Als kosterszoon opgegroeid met orgelmuziek, maakte hij vooral furore als jazzmusicus. Toch liet hij het kerkorgel niet links liggen en nam hij zelfs een orgel-lp op met songs van Lennon en McCartney.

Arnold Ludwig van Dijk werd geboren op 27 november 1941 te Amsterdam. Als zijn ouders intrek nemen in de kosterswoning van de Prinsessekerk in Amsterdam wekt het orgel zijn belangstelling wanneer hij Piet van Egmond het Steinmeyer-orgel hoort bespelen.

Van Dijk gaat piano en orgel studeren aan het Conservatorium van Amsterdam. Zijn leraren zijn Jaap Callenbach en Simon C. Jansen. In 1968 studeert hij cum laude af en behaalt aansluitend het solistendiploma piano.

Klassiek geschoold

Nog tijdens zijn volledig klassieke opleiding maakt hij ook uitstapjes naar de jazz, wat in die tijd eigenlijk not done was. Dat was niet zonder succes. In 1961 wint hij met zijn eerste trio het Loosdrecht Jazz Concours. In 1964 neemt hij zijn eerste jazz-lp op: ‘Louis van Dyke Trio/Quartet’.

Hoewel hij zich na zijn studie blijft toeleggen op het spelen van klassieke pianowerken (met een voorkeur voor Bach), richt zijn carrière zich meer op jazz. Hij treedt op met vele binnen- en buitenlandse artiesten, voor radio en televisie en maakt een groot aantal plaatopnamen. Met zijn lp’s behaalt hij vier Edisons een meerdere gouden en platina platen.

Orgel

Toch blijft hij ook het kerkorgel niet uit het oog verliezen. In 1970 maakt hij op het orgel in de Hervormde Kerk van Loenen aan de Vecht een plaatopname met improvisaties op songs van ‘The Beatles’ John Lennon en Paul McCartney. Door de jaren heen neemt hij ook – meestal improviserend – plaatst achter het orgel in optredens met onder anderen Klaas Jan Mulder, Jos van der Kooy en Lucas Lindeboom.

Lees ook
COLUMN ‘Dat waren nog eens tijden’ [ 5 ]

Dat hij zich daarbij wel eens bedient van de ‘lichte muze’ wordt bij serieuze organisten en orgelliefhebbers niet altijd met gejuich ontvangen. Zo stelt de toenmalige titularis van de Laurenskerk in Rotterdam, George Stam, zijn functie in de waagschaal als Van Dijk in 1968 een populair getint concertprogramma zal spelen op het transeptorgel. Het optreden gaat door, de rest is Rotterdamse orgelgeschiedenis, waaraan Van Dijk onbedoeld meeschreef.  

Onderscheidingen

Louis van Dijk is meerdere malen onderscheiden Zo wordt hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw (2002), ontvangt hij de Buma Gouden Harp en noemt het Conservatorium van Amsterdam haar jaarlijkse prijs voor talentvolle jazzcomponisten sinds 2014 de Louis van Dijk Award.

In augustus 2017 wordt bij Van Dijk de ziekte van Alzheimer vastgesteld. Een jaar later sluit hij zijn carrière af met een optreden op het Loosdrecht JazzFestival. Niet lang daarna neemt hij intrek in het Rosa Spier Huis in Laren waar hij zondag 12 april is overleden.

1 Comment

  1. Ik heb via NCRV radio meen ik ook eens een improvisatie gehoord door Louis van Dijk en Jan Jansen (piano/orgel) over een psalmmelodie. Ik vond het meesterlijk gedaan!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.