Magna Voce – Organ Works by David Bednall

cd magna voce bednall

Dit is de vijfde cd die het Britse label Regent Records geheel heeft gewijd aan het oeuvre van David Bednall. Na vier cd’s met voornamelijk koormuziek is er nu een met louter werk voor orgel.

Text Example

advertentieDavid Bednall (*1979) is van huis uit organist. Dat is hij momenteel van de universiteit van Bristol en in dezelfde stad ook suborganist van de anglicaanse kathedraal. Hij is een leerling van Naji Hakim en David Briggs, en was organ scholar aan The Queen’s College Oxford en Gloucester Cathedral. Op die laatste plaats was hij ook enige tijd waarnemend Director of Music en organist.

Bednall schrijft veel koormuziek. De eerste geheel aan zijn koormuziek gewijde cd op het label Hyperion, uitgevoerd door het koor van de kathedraal van Wells, leverde hem goede kritieken. Hij schreef onder meer opdrachtcomposities voor het koor van St. Paul’s Cathedral Londen. Begin 2018 is hij voor lange tijd als componist toegevoegd aan de stal van Oxford University Press.

Zijn orgelmuziek toont invloeden van de Franse school: de mystieke en evocatieve klankwereld van Messiaen, Duruflé, Langlais en Tournemire, vermengd met de romantiek van Vierne en beïnvloed door de improvisaties van Pierre Cochereau. Daaraan voegt hij ook de invloed toe van Engelse componisten als Howells en Leighton; en niet te vergeten zijn leermeesters.

Paul Walton voert het werk uit op een van Bednalls favoriete orgels, dat van de kathedraal van Blackburn. De cd dankt zijn titel aan het werk Magna voce cane et magno cum jubilo (speel met luide stem en het grootste plezier). Een opdrachtwerk uit 2009 om het hele registerscala van het orgel te demonstreren, inclusief een nieuwe fanfaretrompet.

Veel van de gespeelde werken beleven hun cd-première, zoals de Evocation of Wells Cathedral. De Triptych in Honour of Herbert Howells werd zelfs speciaal voor deze opname geschreven.

 


Magna Voce – Organ Works by David Bednall

Paul Walton – Organ of Blackburn Cathedral

Magna voce cane et magno cum jubilo; Passion Chorale / Herzlich thut mich verlangen: Meditation; Ach Herre Gott, mich treibt die Not; Evocation of Wells Cathedral ‘O Radix Jesse’; Festal Sortie on ‘Gopsal’; Charity: Berceuse, Iubilium, Adagio; Toccata: Aberystwyth; Wie schön leuchtet: Meditation; Triptych in Honour of Herbert Howells: I. Come sing and dance, II. On Chosen Hill, III. Holy is the true light

Regent Records – REGCD498, TT 78’02, booklet 12 p. (EN), £ 11,99 | regent-records.co.uk

 

Lees ook
RECENSIE Mighty Voice - The Organ of Truro Cathedral