Matteo Imbruno: Oude Kerk Amsterdam [CD VAN DE MAAND]

Text Example

advertentie“En toch hoor je bij Imbruno zoals het naar mijn gevoel hoort te klinken: in muziek uit de barok. Want ook al heeft in de negentiende eeuw Witte er veel aan gewijzigd, het Amsterdamse orgel blijft een barokorgel.” De orgelnieuws.nl-recensent deelde veel sterren uit aan deze recente opname van Matteo Imbruno in de Oude Kerk te Amsterdam. Vandaar: cd van de maand december!

Amsterdam NL – Oude Kerk – Matteo Imbruno

Praeludium in g, BuxWV 149 (Buxtehude); Passacaglia in d, BuxWV 161 (Buxtehude); Tiento de medio registro de dos tiples de septimo tono (De Arauxo); Benedicam Domino – Diminution of a 6-part motet by H. Praetorius (Scheidemann); Tiento de 2° tono por Gesolreut sobre la letanía de la Virgen (Bruna); Tiento de medio registro de mano derecha de primo tono (Bruna); Toccata quinta in C (Muffat); O Mensch, Bewein’ dein’ Sünde Gross, BWV 622 (Bach); Largo ma non tanto – concerto in d BWV 1043 (Bach/Di Lernia); Concerto in a-moll, BWV 593 (Bach/Vivaldi)

Label: Tulip Records

Nummer: TURE 158002

Boekje: 12 pagina’s

Prijs: uitverkocht

Muzikale interpretatie * * * * *

Programmakeuze * * * * *

Keuze van het instrument * * * * *

Kwaliteit van de opname * * * * *

Informatie in het boeklet * * *

Grafische vormgeving (cd en boekje) * * * *

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

Er zijn organisten die voor een cd-opname niet hun eigen orgel gebruiken, maar een instrument uitkiezen dat aan hun muzikale wensen en eisen voldoet. Er zijn ook organisten die gewoon graag op een bekend orgel een cd willen opnemen.

Matteo Imbruno is organist van de Oude Kerk in Amsterdam. Het orgel van Vater, Müller en Witte is zo’n plek waar veel organisten graag spelen en willen opnemen. De cd die Imbruno er onlangs opnam heeft een bijna zakelijke titel die in rood wit blauw op de voorkant van het boekje staat: Amsterdam – NL, Oude Kerk, Matteo Imbruno. In het boekje schrijft Henk Verhoeff dat het orgel zowat iedere denkbare muziekstijl overtuigend tot klinken kan brengen. Dat weten we: het orgel werd beroemd en geliefd door concerten en opnamen van Feike Asma en Klaas Jan Mulder. En toch hoor je bij Imbruno zoals het naar mijn gevoel hoort te klinken: in muziek uit de barok. Want ook al heeft in de negentiende eeuw Witte er veel aan gewijzigd, het Amsterdamse orgel blijft een barokorgel.

Dat benadrukt Matteo Imbruno met deze cd. Dit orgel is gemaakt voor Buxtehude, Bach, Scheidemann, De Arauxo en Muffat. De Amsterdams-Italiaanse organist heeft gekozen voor een programma met vrijwel uitsluitend rustige muziek, op de hoekdelen uit het Bach/Vivaldi-concerto na. Daar staat tegenover dat zijn registraties afwisselend zijn en goed gekozen.

De cd is een uitgave van Tulip Records, aanvankelijk een fictieve platenmaatschappij die begon als onderdeel van een 1-aprilgrap rond het oudst bespeelbare orgel van Nederland. Inmiddels is het een heel erg serieus label dat met cd’s als deze van Imbruno hoge ogen kan gooien op de internationale markt. [JAAP ROTS]

Zie ook:

Tien vragen aan: Matteo Imbruno, organist Oude Kerk Amsterdam

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2008 www.orgelnieuws.nl