Muziek & Liturgie april 2009

Text Example

advertentieHet eerste themanummer van Muziek & Liturgie in 2009 gaat grotendeels over het vieren van liturgie in een bijzondere omgeving: het ziekenhuis. Drie redacteurs van het blad onderzochten in of nabij hun woonplaats hoe in verschillende ziekenhuizen de zondagse vieringen worden vormgegeven.

Als vanzelf kwamen daarbij allerlei andere aspecten aan de orde: pastoraat onder patiënten, multi- en interreligiositeit, de functie van een stiltecentrum etc. Er zijn overeenkomsten, maar ook verschillen tussen de situaties in Amsterdam, Leiden en Utrecht. Een veelkleurig thema dus. Op de voorkant een foto van het interieur van de in 2001 opgeleverde ‘romaanse’ kapel van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam; een merkwaardige middeleeuwse ambiance in een negentiende-eeuws stadsdeel. Peter Ouwerkerk beschrijft dit bijzondere bouwwerk. De foto’s zijn gemaakt door Christa Hijink.

Met het oog op Hemelvaart analyseerde Oane Reitsma de theologische en muziekfilosofische achtergronden van Messiaens symfonische orgelwerk L’Ascension. In Spelenderwijs verlaat Christiaan Winter eenmalig zijn leest en een laatste bijzonderheid in dit nummer is de componist van de muziekbijlage: Simon Whalley, kerkmusicus in Keble College in Oxford. Gastauteur Dick Sanderman portretteerde hem.

© 2009 www.orgelnieuws.nl