Nationaal Orgelconcours improvisatie in Grote Kerk Dordrecht

Bach-orgel Grote Kerk Dordrecht
Verschueren-orgel Grote Kerk Dordrecht | © foto Gérard van Betlehem

Op woensdag 22 juni vindt in de Grote Kerk te Dordrecht het Nationaal Orgelconcours 2022 plaats. De winnaar van dit improvisatieconcours weet zich verzekerd van deelname aan het 54e Internationaal Orgel Improvisatieconcours in Haarlem dit jaar.

Text Example

advertentieVijf deelnemers hebben zich voor de Dordtse competitie opgegeven: Evan Bogerd, Maurits Bunt, Hans van Haeften, Bas Koster en Vincent de Ridder.

Improvisatieopdrachten

Alle kandidaten zullen zowel het Kam- als het Verschueren-orgel in de Grote Kerk bespelen. Daarvoor krijgen zij drie improvisatieopdrachten voorgelegd: rondom Bach, over een koraal en op een (literaire) tekst. De deelnemers kiezen daaruit twee opdrachten, voor elk orgel een.

De jury bestaat uit Zuzana Ferjen?íková, Jan Hage, Gerben Mourik en voorzitter Peter Ouwerkerk.

Haarlem

De winnaar van het concours wordt de achtste deelnemer aan de Haarlemse improvisatiewedstrijd van dit jaar en krijgt daarnaast in 2023 een soloconcert aangeboden in het Bachfestival Dordrecht waarvan het nationale concours deel uitmaakt. 

Van de deelnemers van dit jaar wist Evan Bogerd in 2018 via het nationale concours al eens een plaats in ‘Haarlem’ te bemachtigen. Hans van Haeften had zich al eens rechtstreeks gekwalificeerd voor het Haarlemse concours van 2021.

Bijwonen

Het concours in de Grote Kerk van Dordrecht duurt van 11.00 tot 14.30 uur en is gratis bij te wonen.