Nationale Orgeldag in Friesland: zes ‘orgelroutes’ langs achttien dorpskerken

Orgel Sint-Margrietkerk te Boksum | © foto Gérard van Betlehem

Tijdens Nationale Orgeldag op zaterdag 12 september 2020 worden in Friesland achttien dorpsorgels bespeeld. Op initiatief van Stichting Alde Fryske Tsjerken vult Stichting Organum Frisicum dat in met zes verschillende ‘orgelroutes’.

Text Example

advertentieDe Friese oudekerkenstichting moest door de coronacrisis de activiteiten rond haar vijftigjarig jubileum annuleren. De 52 kerken die de stichting in beheer heeft zijn tijdens Open Monumentendag (waarmee Nationale Orgeldag samenvalt) wél te bezichtigen. In achttien van deze kerken zijn de orgels ook te beluisteren.

Zes routes

Op elke route worden steeds drie orgels bespeeld in een concertje van twintig minuten. Voor de reisttijd tussen de kerken zijn zo’n 25 minuten gereserveerd. De orgelroutes kunnen per auto worden afgelegd, maar een paar zijn ook per fiets goed te doen.

Twee van de zes routes beginnen om 10.30 uur. De vier middagroutes starten om 13.00 uur. De vertrekpunten van de tochten zijn Oostrum (Sint-Nicolaaskerk), Dedgum (Sint-Joriskerk), Britsum (Sint-Johanneskerk), Boksum (Sint-Margrietkerk), Westernijtsjerk (Sint-Oswalduskerk) en Schalsum (Sint-Nicolaaskerk). De orgels worden bespeeld door (oud)bestuursleden van Stichting Organum Frisicum.

Slotconcert in Leeuwarden

Om 16.00 uur sluit Nationale Orgeldag in Friesland traditiegetrouw af met een orgelconcert in de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden. Tjeerd van der Ploeg bespeelt dan het Müller-orgel. Toegang is gratis met een collecte na afloop. Aanmelden is vanwege coronamaatregelen wel noodzakelijk. Dat kan via administratie@organumfrisicum.nl.

Meer informatie

Meer informatie over de orgelroutes is te vinden op organumfrisicum.frl > Activiteiten > Slotconcert & Nationale Orgeldag.

Lees ook
Nationale Orgeldag 2020: ‘geen landelijk startschot, houd het vooral lokaal’