Nieuwe orgeluitgaven uit de catalogus van Butz Musikverlag

Bij Dr. J. Butz Musikverlag in Bonn verschenen in de afgelopen periode enkele nieuwe orgeluitgaven. Daaronder bevinden zich een nieuw Concertino voor orgel en slagwerk van Andreas Willscher, een vierhandige Mozart-transcriptie, een bundel feestelijke intochtsmuziek en nieuw solowerk van Robert Jones en Thierry Mechler.

Text Example

advertentieAndreas Willscher (*1955)

Concertino für Orgel und Schlagwerk

Het is is geen veel voorkomende, maar niettemin effectieve combinatie: orgel en slagwerk. Erg veel repertoire is voor deze bezetting niet verschenen. Maar, in de serie Orgel-Plus van uitgever Butz is daar recent dan toch maar een nieuw Concertino voor orgel en slagwerk van Andreas Willscher aan toegevoegd. In zijn driedelige compositie maakt Willscher gebruik van verschillende percussie-instrumenten (pauken, vibrafoon, klokkenspel en xylofoon). De orgelpartij is van een moeilijkheidsgraad die voor gevorderde amateurorganisten binnen handbereik ligt.

Inhoud: Fanfare und Passacaglia verkehrt herum, Melancholische Idylle, Toccata

Dr. J. Butz Musikverlag Bonn – BU 2839, € 14 (incl. losse slagwerkpartij) | notenvoorbeeld

 

Robert Jones (*1945)

An Easy Organ Album | Twelve Organ Pieces

Dit is het deel 40 in de reeks Orgelmusik aus England und Amerika die Butz onder redactie van Johannes Geffert heeft uitgebracht. Het werk van de Engelse componist Robert Jones mag zich in  Duitstalige landen in grote populariteit. Met dit Easy Organ Album richt hij zich op amateurorganisten (nebenamtliche Organisten, zoals ze zo mooi in het Duits heten). Het zijn twaalf technisch ongecompliceerde, tonale, romantische werken die onder meer geschikt zijn voor omlijsting van kerkdiensten.

Inhoud: Allegro maestoso, Lachrymae, Risoluto, Gavotte, Saraband, Gigue pour la Trompette, Cantabile, Marcietta, Tranquillo, Melody, Pastorale, Sortie.

Dr. J. Butz Musikverlag Bonn – BU 2874, 32 p., € 13 | notenvoorbeeld

 

 

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Symphonie g-Moll KV 550, 1. Saz, für Orgel zu vier Händen

Begin jaren negentig verrasten Hans van Nieuwkoop en Jacques van Oortmerssen de Nederlandse orgelconcertpodia met vierhandige transcripties van Mozarts Eine kleine Nachtmusik en de 40e Symphonie in g K. 550. Zeer effectieve arrangementen die in 1994 door het duo in Harderwijk voor het label BIS werden opgenomen. Goed voorbeeld doet goed volgen … Van het beroemde eerste deel van de Symphonie Nr. 40 is in deze uitgave door Jan Peter Teeuw naar vierhandige orgelbezetting getranscribeerd.

Dr. J. Butz Musikverlag Bonn – BU 2897, 28 p., € 12 | notenvoorbeeld

 

 

Thierry Mechler (*1962)

Triptychon-Organum für Orgel solo op. 15

De Keulse hoogleraar en orgelvirtuoos Thierry Mechler schreef deze cyclus in opdracht van het Cartellverband der katholischen deutschen Studentenverbindungen, een koepel van katholieke studentenverenigingen. De drie delen zijn gebaseerd op een tekst van pater Drutmar Cremer OSB (Maria Laach) op het motto van de vereniging: ‘In necessariis unitas – In dubiis libertas – In omnibus caritas‘ (In het noodzakelijke overheerst eenheid, in twijfelgevallen vrijheid, in alle dingen liefde). Mechler componeerde de driedelige, expressieve cyclus in een vrij idioom.  Het werk vraagt om een kleurrijk, drieklaviers, bij voorkeur Frans-symfonisch orgel.

I. Offertorium: In necessariis unitas, II. Communio: In dubiis libertas, III. Postludium: in omnibus caritas.

Dr. J. Butz Musikverlag Bonn – BU 2906, 20 p., € 10| notenvoorbeeld (pdf)

 

 

INTRADA

18 festliche Orgelstücke (nicht nur) zum Einzug

Deze bundel, onder redactie van Hans-Peter Bähr, speelt volgens de uitgever in op de grote vraag van naar preludes voor het begin van de dienst. Vaak zijn dit werken die qua lengte en moeilijkheidsgraad geschikt zijn maar moeizaam te vinden en vaak ook verspreid over diverse andere bundels. Butz heeft voor ‘Intrada’ niet gekozen voor bundeling  van bestaand repertoir, maar juist hedendaagse componisten gevraagd om nieuw werk te schrijven. Dat resulteerde in achttien orgelcomposities van eenvoudige tot gemiddelde moeilijkheidsgraad. Pedaalgebruik is niet al te virtuoos en een hooguit tweeklaviers orgel biedt voldoende mogelijkheden voor een goede uitvoering. In de lengte van de werken is rekening gehouden met liturgisch gebruik, waarbij ook suggesties voor verkorting zijn aangegeven. De muziek is tevens geschikt als naspel of bij andere gelegenheden.

Inhoud:
Robert Jones – Entrata
Lothar Graap – Festliches Präludium
Michael Porr – Trumpet Tune
Gereon Krahforst – Festliches Präludium
Hans Uwe Hielscher – Intrade
Margaretha Christina De Jong – Feierliche Hymne
Lukas Stollhof – Rondo maestoso
Klaus Wallrath – Prelude a la Polonaise
Franz Josef Stoiber – Preludio concertante
Andreas Willscher – Pomposo
Bernard Sanders – Intrada ex d
Erwin Horn – Festlicher Einzug
Christian Müller – Zum Einzug
Herbert Paulmichl – Zum Einzug
Carsten Klomp – Fanfarioso
Peter Planyavsky – PräIudium
Jan Janca – Intrade
Lambert Kleesattel – Präludium

Dr. J. Butz Musikverlag Bonn – BU 2910, 68 p., € 15 | notenvoorbeeld (pdf)