Open huis in kathedraalorgel Roermond

open huis in kathedraalorgel roermond
De orgelkas voor de herindeling: met gedeelde middentoren en rasterwerk in de onderste tussenvelden

Zaterdag 18 oktober is er open huis in het orgel van de St. Christoffelkathedraal in Roermond. Begin september ging de renovatie van het orgel van start met demontage van het instrument. Bezoekers kunnen die middag orgeldelen en orgelkas bezichtigen en zich laten informeren over de orgelplannen.

Text Example

advertentieIn juli maakte het bisdom Roermond bekend dat in de huidige orgelkas een nieuw tweeklaviers mechanisch instrument van 35 stemmen gebouwd gaat worden door Verschueren Orgelbouw Heythuysen. Er waren al langer plannen om het elektro-pneumatische Verschueren-orgel uit 1957 te vervangen.

Gefaseerd
Het project, dat om financiële redenen gefaseerd uitgevoerd gaat worden, is vorige maand begonnen met de demontage. Op zondag 7 september werd het voor het laatst in de viering gebruikt. De afronding van deze eerste van drie fasen, waarin ook de opbouw van het nieuwe orgel wordt bepaald en de klaviatuur in de aangepaste orgelkast wordt geplaatst, is voorzien voor eind 2015.

Open huis
Tijden het open huis op zaterdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur is het oksaal geopend voor bezoekers die niet alleen een kijkje kunnen nemen in de orgelkas en de gedemonteerde orgeldelen bekijken. Orgelbouwer en de organist zullen aanwezig om  deskundige toelichting te geven. Ook is er een demonstratiemodel van een orgel aanwezig.

Actie
Het open huis maakt deel uit van een actie om geld te werven voor financiële dekking van het renovatieproject dat zo’n 4,5 ton gaat kosten. Het geld voor de eerste twee fasen is inmiddels al binnen of toegezegd. De Stichting Renovatie Kathedraal zoekt nog 150.000 euro om de bouw te kunnen voltooien.

Zie ook
Roermond krijgt vernieuwd kathedraalorgel
Orgelplannen kathedraal Roermond
St. Christoffelkathedraal Roermond

 

© 2014 foto archief ww.orgelnieuws.nl