Roermond krijgt vernieuwd kathedraalorgel

In september van dit jaar gaat een grootscheepse vernieuwing van het orgel in de St. Christoffelkathedraal in Roermond van start. Dat maakte het bisdom Roermond gisteren bekend. Met gebruik van delen van het huidige orgel zal door de firma Verschueren een nieuw, groot tweeklaviers instrument worden gebouwd.

Text Example

advertentieEr bestonden al langer plannen om het huidige, 52 stemmen tellende elektro-pneumatische Verschueren-orgel uit 1957 te vervangen of te renoveren. De opbouw van het instrument in de kas van architect Van der Veeken zorgde al vanaf de jaren zeventig voor problemen. Het deels in de torenruimte geplaatste pijpwerk had te kampen met tocht, geringe klankuitstraling en slechte bereikbaarheid. Daarnaast was de elektrische tractuur aan vervanging toe.

Nieuw
Bij de renovatie van de kathedraal, tien jaar geleden, waren er al gevorderde plannen van de kathedraalorganisten om in de bestaande kas een nieuw orgel te plaatsen. Voor de uitvoering daarvan werd naam van de Zwitserse orgelmakers Kuhn genoemd. De plannen vonden uiteindelijk om financiële redenen geen doorgang.

Verschueren
In samenspraak met de Katholieke Klokken- en Orgelraad is een nieuw plan opgesteld om op basis van het aanwezige materiaal een nieuw, groot tweeklaviers orgel te bouwen in de bestaande orgelkas. De firma Verschueren heeft de opdracht gekregen voor de bouw van het vernieuwde orgel.

Opbouw
Het nieuwe kathedraalorgel krijgt 35 registers, verdeeld over Hoofdwerk, Bovenwerk en Pedaal. Het Hoofdwerk krijgt een zestienvoets prestantbasis, het Bovenwerk wordt vanuit een Bourdon 16’ gedisponeerd. Voor de labialen wordt gebruik gemaakt van bestaand pijpwerk, eventueel opgeschoven en opnieuw geïntoneerd. De tongwerken worden nieuw gemaakt. Eveneens uit het huidige orgel komen de balgen en de orgelkas met een nieuwe indeling van het frontpijpwerk. Voor de stijl van het orgel is het uitgangspunt een orgel zoals dat rond 1840 of 1850 gebouwd zou kunnen zijn.

Gefaseerd
Met het project is een bedrag van ruim zeven ton gemoeid. De werkzaamheden zullen gefaseerd worden uitgevoerd, afhankelijk van de beschikbare financiële middelen. Inmiddels kon de opdracht worden gegeven voor de uitvoering van de eerste fase waarin het huidige orgel wordt gedemonteerd, de opbouw van het nieuwe orgel bepaald en de klaviatuur in de aangepaste orgelkast geplaatst.

Financiële dekking
In volgende bouwfase worden mechanieken, windladen gebouwd en wordt het Bovenwerk gebruiksklaar gemaakt. In de derde en laatste fase is de plaatsing van Hoofdwerk en Pedaal en de totale afbouw van het instrument gepland. De financiële dekking voor de eerste fase en een deel van de tweede fase is inmiddels rond. Voor de laatste fasen moet de Stichting Renovatie Kathedraal Roermond nog de benodigde gelden zien te werven.

Start
Het orgel zal in zijn huidige staat nog tot zondag 7 september te beluisteren zijn. Daarna zal de eerste bouwfase van start gaan. Afronding daarvan is voorzien voor eind 2015. Voorlopig zal de kathedrale liturgie worden opgeluisterd met een elektronisch orgel.

Zie ook
Orgelplannen kathedraal Roermond
St. Christoffelkathedraal Roermond

 

 

© 2014 fotografie www.orgelfoto.nl