Organist en componist Nico Verrips (90) overleden

organist nico verrips

Organist en componist Nico Verrips is zaterdag 18 april op 90-jarige leeftijd overleden. Verrips was meer dan veertig jaar als cantor-organist verbonden aan de Grote Kerk te Meppel.

Text Example

advertentieNico Verrips werd op 20 mei 1929 geboren in Vinkeveen. Hij studeerde aan de Protestantse Kerkmuziekschool te Utrecht, waarna hij zijn studie bij Jacob Bijster vervolgde aan het Amsterdams Conservatorium. In 1960 studeerde hij aan het Utrechts Conservatorium cum laude af in schoolmuziek.

In 1959 werd hij muziekdocent in het voortgezet onderwijs. Vijf jaar later maakte hij de overstap naar de Opleidingsschool Kleuterleidster te Meppel, waarvan hij later directeur werd. In 1989 nam hij daar afscheid.

Kerkmusicus

Zijn loopbaan als kerkmusicus begon hij in de periode 1949-1953 in de Hervormde Gemeenten van Vleuten-De Meern en Mijdrecht. In 1953 werd hij benoemd tot cantor-organist van de Grote Kerk te Meppel, een functie die hij behield tot 1998.

Vele protestantse kerkmusici kennen Nico Verrips als docent van de cursussen kerkmuziek van Commissie voor de Kerkmuziek van de toenmalige Nederlandse Hervormde Kerk. Dat ‘zijn’ Grote Kerk in Meppel de locatie voor het Landelijk Examen werd was dan ook niet geheel toevallig.

Componist

Verrips schreef een groot aantal werken voor diverse bezettingen. Een aanzienlijk deel van zijn oeuvre bestaat uit orgel- en koorwerken voor de liturgie. In 1990 ontving hij van de provincie Drenthe de compositieopdracht voor een concerto voor orgel en strijkorkest. Daarnaast leverde hij ook bijdragen aan het Liedboek voor de Kerken.

Voor zijn verdiensten voor de (kerk)muziek werd Verrips benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De uitvaart van Nico Verrips vindt vrijdag 24 april om 11 uur in besloten kring plaats vanuit de Grote of Mariakerk te Meppel.

3 Comments

  1. Inderdaad een fijn mens, waar ik vanwege twee jaar cursus kerkmuziek goede herinneringen aan heb. Kwam hem een enkele keer bij een concert nog wel eens tegen. De familie wens ik veel sterkte.

  2. Een fijn mens, warme en liefdevolle persoonlijkheid. Kerkmusicus in hart en nieren. Vrijdag spelen … De vogels in de bomen … (Lb 979)

  3. Nico Verrips is nog een aantal jaren dirigent van het studentenkoor van de Theologische Hogeschool (later Universiteit) geweest. Condoleance voor de familie.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.