Organist en pianist Daniel Chorzempa (78) overleden

De Amerikaanse organist, pianist, dirigent en componist Daniel Chorzempa is zaterdag 25 maart op 78-jarige leeftijd overleden. Hij genoot een carrière als internationaal gevierd musicus.

Text Example

advertentieDaniel Walter Chorzempa werd op 7 december 1944 geboren in Minneapolis. Hij kwam uit een artistiek gezin Poolse en Elzasser achtergrond.

Chorzempa begon op jonge leeftijd met pianostudie. Later kwam daar viool bij en vanaf zijn twaalfde ook orgel en klavecimbel. Op zijn zeventiende gaf hij muziek aan de Universiteit van Minnesota (VS), waar hij van 1955 tot 1965 architectuur studeerde. Daarna vervolgde hij zijn opleiding aan de Staatliche Musikhochschule in Keulen waar hij diploma’s behaalde in directie, piano en compositie. In 1968 ontving hij de Bachprijs tijdens het internationale Bachconcours in Leipzig. 

Eind jaren zestig begon hij zijn carrière als pianist in Hamburg en Keulen, daarna in 1970 en 1971 in Oxford en Londen. Voor studie keerde hij weer terug naar Minnesota waar hij renaissancestudies volgde en als musicoloog promoveerde met een dissertatie over Julius Reubke.

Daniel Chorzempa trad op als pianist, organist, klavecinist en dirigent. Zo werkte hij mee aan diverse operaproducties in onder meer Wiesbaden en Salzburg. Als organist en pianist was hij in de jaren 60 en 70 ook regelmatig te horen in Nederland. Zijn optredens leverden hem internationaal lovende kritieken op.

Zijn piano- en orgelspel verscheen met name op het label Philips. Zo nam hij onder meer orgelwerk van Bach op in Leiden, Deventer, Kampen en Breda en verschenen de grote orgelwerken van Liszt op plaat vanuit De Doelen in Rotterdam. Ook nam hij Widor en Vierne op in de St. Sernin in Toulouse. De opnamen vielen regelmatig internationaal in de prijzen. 

Chorzempa was sinds 1970 lid van de Studio für Elektronische Music in Keulen, waar hij actief was als componist van elektronische muziek. Daarnaast gaf hij ook seminars over een breed scala aan onderwerpen van de Middeleeuwen tot en eigentijdse muziek en architectuur. Verder had hij zitting in de raad van bestuur van de Neue Bach Gesellschaft in Leipzig.

Daniel Chorzempa woonde in Florence.

Lees ook
Bach - Liszt Organ Works - Daniel Chorzempa [RECENSIE]

1 Comment

  1. It was sad to hear about Daniel’s passing. I have good memories about doing organ maintenance for him during the recording of Bach’s Leipziger Chorale in Deventer. I recently spoke with him about the pieces that I found most striking. Especially the “Vor Deinen Tron Tret Ich”, which to me is the most moving performance of that piece I have ever heard. Rest well my friend.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.