Orgel Hervormde Kerk Slochteren gerestaureerd

Text Example

advertentieOp vrijdag 7 mei is het gerestaureerde Van Oeckelen-orgel in de Hervormde Kerk te Slochteren in gebruik genomen. De recente restauratie werd uitgevoerd door Pels & Van Leeuwen te ‘s-Hertogenbosch.

Het orgel werd in 1895 vervaardigd door de Gebr. Van Oeckelen te Harenermolen. Hoewel de orgelkas een tweeklaviers instrument met vrij pedaal doet vermoeden, plaatste Van Oeckelen een orgel van tien registers, een manuaal en aangehangen pedaal. De kas vertoont grote overeenkomst met het orgel van de Lutherse Kerk te Groningen (1896). In de loop der jaren onderging het orgel slechts schoonmaak en herstel. Op enig moment in de geschiedenis van het orgel werd een pneumatische tremulant toegevoegd.

Het orgel werd recent geheel gerestaureerd door Kerkorgelbouw Pels & van Leeuwen B.V. te ‘s-Hertogenbosch. De later toegevoegde tremulant werd niet herplaatst. De restauratie van de beschildering van de orgelkas werd uitgevoerd door Maya Daudey en Henk Heukers te Sint Oedenrode. Aart van Beek trad op als adviseur.

De ingebruikname vond plaats op vrijdag 7 mei tijdens een bijeenkomst voor genodigden. Organist ter plaatse, Jannes van der Kamp en adviseur, Aart van Beek bespeelden het orgel. Daags daarna, zaterdag 8 mei 2010, vond werd het ingebruiknameconcert gegeven door Tymen Jan Bronda. Op het programma stond werk van Scarlatti, Händel, Walther, Bach, Schumann, Petrali en Vierne.

Dispositie

Manuaal C-f3

Prestand 8

Violon 16 – discant (vanaf c1)

Bourdon 16 B/D – deling tussen c0/cis0; C-h0 eiken

Holpijp 8 – C-H eiken

Vio Ladi Gamba 8 – C-H uit Holpijp

Octaaf 4

Fluit 4

Quint 3

Octaaf 2

Trompet 8 B/D – deling tussen c0/cis0

Pedaal C-a0

Aangehangen

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 fotografie: Aart van Beek