Orgelconcours Chartres dit jaar in Notre-Dame Parijs

orgue notre dame paris
Orgel Notre-Dame Parijs

Het internationale orgelconcours ‘Grand Prix de Chartres’ wijkt dit jaar uit naar Parijs. Vanwege de restauratie van het schip van de kathedraal van Chartres is het Gonzales-orgel twee jaar uit de roulatie. De finale van het concours zal komend najaar bij hoge uitzondering worden gehouden in de Notre-Dame te Parijs.

Text Example

advertentie 

De Grote Prijs van Chartres wordt tweejaarlijks gehouden voor organisten in de leeftijd tot 35 jaar, in 2014 voor de 24e maal. Hoewel gericht op interpretatie maakt in sommige edities ook improvisatie deel uit van het concours. Dit maal richt het concours dat plaatsvindt van 29 oktober tot en met 8 november zich geheel op interpratie.

 

Literatuur

In elke ronde spelen de deelnemers vier verplichte werken variërend van Buxtehude en De Grigny tot Vierne en Messiaen. Het finaleprogramma bestaat uit Concerto in d BWV 596 van Bach, Andante sostenuto uit de Symphonie gothique van Widor, de Final uit Symphonie II van Vierne en ‘Seigneur des lumières’ uit Laudes van Florentz.

 

Notre-Dame

Dit jaar worden alle ronden gehouden in de Franse hoofdstad. De twee voorronden worden gespeeld op het Grenzing-orgel van het Conservatoire à Rayonnement Régional en het Rieger-orgel van het Conservatoire National Supérieur. De finale wordt gespeeld op het hoofdorgel van de Notre-Dame dat deze zomer weer in gebruik wordt genomen na een renovatie van ruim een half jaar..

 

Prijzen

De jury zal bestaan uit Gilbert Amy (F), Bine Byrndorf (DK), James David Christie (VS), François Espinasse (F), Christophe Mantoux (F), Bruno Morin (F) en Ben van Oosten. Het prijzenpakket bestaat uit € 5.000 voor de winnaar van de Grand Prix voor interpretatie, € 3.000 voor de tweede prijswinnaar en een publieksprijs van € 1.000. Daarnaast krijgen de laureaten de gelegenheid geboden om te concerteren op prestigieuze orgels in onder meer Parijs, Caen, St. Albans, Moskou en Haarlem.

 

Zie ook

Concours international d’orgue ‘Grand Prix de Chartres’
Orgel Notre-Dame Parijs weer in gebruik

 

© 2014 foto archief orgelnieuws.nl