Orgeldag Noord-Nederland op zaterdag 8 mei 2021

Na de restauratie zal het Hinsz-orgel in Leens weer bespeelbaar zijn tijdens de Orgeldag Noord-Nederland 2021 | © beeld Hilda Rodenboog

Traditiegetrouw vindt op de tweede zaterdag in mei de Orgeldag Noord-Nederland plaats. In een groot aantal kerken in Groningen, Friesland en Drenthe kunnen die dag de – veelal historische – orgels worden bespeeld.

Text Example

advertentieDe dag wordt al sinds 1977 georganiseerd door de Stichting Hinszorgel Leens. Vorig jaar moest het evenement worden geannuleerd vanwege het opkomende coronavirus. Ook dit jaar zal het virus nog niet verdwenen zijn, evenwel wil men de dag met mogelijk wat aanpassingen door laten gaan.

Een actuele lijst met te bespelen orgels is vanaf 1 april te raadplegen op de website hinszorgelleens.nl. In ieder geval zal het Hinsz-orgel in de Petruskerk na een adempauze van meer dan een jaar weer beschikbaar zijn. Daar zal ook het slotconcert door Sietze de Vries plaatsvinden. In Leens kan ook het secretaire-orgel op de borg Verhildersum worden bespeeld.

Aanmelden

Wie zelf wil spelen dient zich wel aan te melden. De kerken zijn in de regel open tussen 10.00 en 16.00 uur (Petruskerk Leens vanaf 9.00 uur). De speeltijd is een half uur per deelnemer per orgel. Vanaf 18 april is er de mogelijkheid om via de site orgeldagnoordnederland.nl zelf in te roosteren. Daar kan ook de bijdrage van € 22,50 (ongeacht het aantal te bespelen orgels) via iDeal worden betaald.

Twee keer slotconcert

In verband met de te verwachten coronamaatregelen vindt het slotconcert in de Petruskerk twee keer plaats. Sietze de Vries zal het programma zowel om 16.00 uur als om 20.00 uur spelen. ’s Middags voor bezoekers die het verst van Leens wonen (postcodegebied 1000 – 8999) en ’s avonds voor wie in postcodegebied 9000 – 9999 woonachtig is.

Voor beide concerten is reserveren verplicht. Dat kan direct bij intekening voor deelname aan de orgeldag. De toegang is vrij voor deelnemers aan de orgeldag.

Voorbehoud

De organisatie maakt nog wel een voorbehoud: het definitief doorgaan is afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Dat geldt ook voor het slotconcert. Wanneer publiek niet is toegestaan zal het concert via livestream worden uitgezonden.