Orgelexcursie naar Amerongen en Overlangbroek

Bätz-orgel Kasteel Amerongen

Op zaterdag 28 mei organiseert Utrecht Orgelland een excursie naar twee kleine, historische orgels in de landgoedrijke ‘Stichtse Lustwarande’ ten zuidwesten van de Utrechtse Heuvelrug: de orgels van Kasteel Amerongen en de Hervormde Kerk van Overlangbroek. 

Text Example

advertentieBeide instrumenten werden nog niet zo lang geleden gerestaureerd. Het orgel in de Bovengalerij van Kasteel Amerongen, een werkstuk van Gideon Thomas Bätz uit 1770/1813, werd in oktober 2015 weer in gebruik genomen. Het orgel in Overlangbroek, van de eveneens Utrechtse orgelmaker Albertus van Os uit ca. 1770, werd in 2007 gerestaureerd.

Deskundigen
Bij de restauraties waren orgeldeskundige Peter van Dijk (Van Os-orgel) en Wim Diepenhorst, specialist klinkende monumenten van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, (Bätz-orgel) betrokken. Zij zullen aan de excursie hun medewerking verlenen, evenals de conservator van Kasteel Amerongen, Lodewijk Gerretsen.

Programma
De excursie begint om 10.00 uur in Amerongen met ontvangst in het Kasteelcafé. Van 10.30 uur tot 12.30 uur is er een rondleiding door het concert en een uitgebreide kennismaking met het Bätz-orgel. Na de lunch (op eigen gelegenheid) wordt om 13.30 uur de Hervormde St. Hyacinthuskerk te Overlangbroek aangedaan. De excursie duurt tot ongeveer 15.00 uur.

Aanmelden
Deelname kost € 20,00, voor houders van een Museumjaarkaart € 10. Donateurs van Utrecht Orgelland betalen € 10,00 of mogen als zij een Museumjaarkaart kunnen tonen gratis deelnemen. Aanmelden bij j.siemons1@gmail.com en de deelnamegelden overmaken op NL08RABO0116285257 ten name van Penningmeester Stichting Utrecht Orgelland.

© 2016 fotografie Orgelnieuws.nl