Orgelfietstocht langs oude Friese kerkdorpen op zaterdag 27 juli

Van Gruisen-orgel (1799) Jorwert | © foto (detail) Johan Sjoukema

Op zaterdag 27 juli vindt een orgelfietstocht plaats langs kerken en orgels in Bears, Weidum en Jorwert. De tocht die drie oude kerkdorpen even ten zuiden van Leeuwarden aandoet, wordt georganiseerd door Organum Frisicum en Stichting Tsjerkepaad.

Text Example

advertentieIn elke kerk wordt een concert van ongeveer een half uur gegeven. Het eerste concert begint om 13.30 uur en vindt plaats in de Mariakerk van Bears. Daar staat een orgel van L. van Dam & Zn. uit 1880. Het tweede orgel van de tocht, negen jaar later eveneens door Van Dam gebouwd, staat in de Johanneskerk van Weidum. Het concert hier begint om 14.45 uur.

De orgeltocht eindigt in de Redbadtsjerke van Jorwert. Hier bouwde Albertus van Gruisen in 1799 een orgel met twee klavieren en aangehangen pedaal. De aanvang van dit concert is 16.00 uur.

Tijdens de orgelfietstocht worden de orgels bespeeld door Peter van der Zwaag. Medewerking wordt verleend door de sopraan Alina Rozeboom. Deelname aan de tocht is gratis. De route kan ook per auto worden afgelegd en, gezien de geringe afstanden tussen de kerken, zelfs per voet.