Orgelkunst december 2008

Text Example

advertentieHet decembernummer van Orgelkunst sluit de rijk gevulde 31e jaargang af met een bijzonder eerbetoon aan Olivier Messiaen en de uitgave van een CD met Vlaamse orgelmuziek uit de 20e eeuw.

Op 10 december 2008 zal het precies honderd jaar geleden zijn dat Olivier Messiaen in het Zuid-Franse Avignon werd geboren.

Deze Franse toondichter wordt tot de belangrijkste componisten van de 20e eeuw gerekend. In zijn omvangrijk œuvre krijgt het orgel een hoofdrol toebedeeld. Zijn orgelwerken worden als een mijlpaal in de orgelmuziekgeschiedenis aanzien. De theologie en de liturgie van de katholieke kerk was voor deze musicien de l’invisible een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Het grand orgue, in 1868 gebouwd door Aristide Cavaillé-Coll, werd door Messiaens toedoen uitgebreid en voorzien van een elektrische tractuur met setzercombinaties. Het is, dankzij het bewaard gebleven pijpwerk van Cavaillé-Coll, dat inmiddels als historisch erfgoed is beschermd, een schitterend (compromis)orgel.

In dit decembernummer wordt voor de eerste maal een bijdrage gepubliceerd waarin het historische en actuele kerkmuziekleven van de in 1867 voltooide kerk van La Trinité wordt geschetst.

Orgelkunst kon voor dit artikel beroep doen op een bevoorrechte getuige, dr. Carolyn Shuster Fournier, sedert 1989 organiste van het door Cavaillé-Coll gebouwde koororgel van La Trinité.

Dr. Ton Van Eck, kathedraalorganist te Haarlem, blikt terug op het Messiaenfestival dat in 1986 werd gehouden in het Koninklijk Conservatorium te Den Haag in aanwezigheid van Olivier Messiaen, Gaston Litaize en Yvonne Loriod.

Als bekroning van het jaarthema over Vlaamse orgelmuziek in de 20e eeuw brengen twee éminces grises uit de Vlaamse orgelwereld, Kamiel D’Hooghe en Chris Dubois, op CD een eerste overzicht van orgelwerken van Flor Peeters, Gabriël Verschraegen, Chris Dubois, André Laporte, Herman Roelstraete, Kristiaan Van Ingelgem en Jan Van Landeghem. De orgelwerken worden vertolkt op het Van Beverorgel uit de karmelietenkerk te Brugge en het Schyven/Flentrop-orgel van Oostende.

Johan Huys schetst in de column het ontstaan van het orgeltijdschrift. Een viertal nieuwe uitgaven over Olivier Messiaen komen aan de orde in de rubriek besprekingen.

Verder zijn er de gebruikelijke actualia als landelijke en internationale orgelberichten en een inhoudsoverzicht van de internationale orgeltijdschriften.

© 2008 www.orgelnieuws.nl