Orgelmaker en organist Piet Raadgever (87) overleden

Piet Raadgever orgelbouwer

Orgelmaker en organist Piet Raadgever is vrijdag 6 januari na een kort ziekbed overleden. Raadgever was een van de firmanten van de Utrechtse orgel- en klavecimbelmakerij Fama & Raadgever.

Text Example

advertentiePiet Raadgever werd geboren in 1935. Als orgelmaker werkte hij bij de firma Van Vulpen te Utrecht. Met zijn collega Jaap Fama richtte hij orgel- en klavecimbelmakerij Fama & Raadgever op. Het bedrijf vestigde zich in 1964 in de Utrechtse binnenstad en later in Maarssen.

Het eerste orgel van de firma werd in 1967 gebouwd voor de Hervormde Kapel Rijnsdijk in Voorschoten. Er zouden nog tientallen nieuwe orgels, veelal neobarok en later klassiek-Hollands geïnspireerd, waaronder hun grootste opus (32/IIP) in de kerk van de Gereformeerde Gemeente van Middelburg-Centrum. Daarnaast werden orgels gerestaureerd, zoals onder meer het Quellhorst-orgel van de Westerkerk (thans BUNK Hotel) in Utrecht. 

In 1995 gingen beide firmanten hun eigen weg. Jaap Fama overleed in 2001. Piet Raadgever zou nog tot 2005 actief blijven als orgelmaker, voornamelijk op het gebied van stemming en onderhoud van orgels. Het bedrijfsarchief van Fama & Raadgever werd in 2013 toegevoegd aan het Utrechts Orgelarchief ‘Maarten Albert Vente’.

Halverwege de jaren vijftig kreeg Piet Raadgever zijn eerste aanstelling als organist in de Gereformeerde Kerk te De Meern. Voor deze kerk bouwde hij met Fama & Raadgever een nieuw orgel. Na de sluiting van de kerk verhuisde het orgel in 2002 naar de Eskolkerk in Houten. Raadgever werd in 2001 organist van de Torenpleinkerk in Vleuten. In de Meern en Vleuten was hij ook actief in liturgiecommissies.

In 2020 ontving Raadgever bij zijn 45-jarig jubileum als organist een koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten als organist en als orgelmaker.

Piet Raadgever werd 87 jaar.

De uitvaartdienst vindt op vrijdag 13 januari om 14.00 uur plaats in de Torenpleinkerk in Vleuten. Vooraf is er van 13.15 tot 13.45 uur gelegenheid de familie te condoleren. Na die dienst vindt de crematie plaats. Zijn urn krijgt een plaats bij de Torenpleinkerk.