ORGELNIEUWS bestaat vijftien jaar!

ORGELNIEUWS viert deze maand zijn vijftienjarig bestaan! In november 2004 zag deze website – toen nog onder de naam organist.nl – het levenslicht.

Text Example

advertentie



Begin november 2004 verschenen de eerste berichten op de website: een recensie van een cd van John Scott en nieuws over een nieuw hoofdstuk in het bestaan van Lindenberg boeken & muziek.

Inmiddels een kleine achtduizend berichten verder is ORGELNIEUWS uitgegroeid tot misschien wel de meest geraadpleegde bron voor nieuws uit de orgelwereld in Nederland.

Feest!
Niet met een jubileumboek, jubileummanifestatie, jubileumsymposium, jubileumconcert, jubileumcd of jubileumreceptie, maar met een bescheiden taartje bij de koffie heeft de redactie de verjaardag van ORGELNIEUWS gevierd. Om dit niet geheel geruisloos aan de lezers voorbij te laten gaan werd columnist en recensent Bert Rebergen gevraagd voor een ‘reflectieve feestrede’.

Jawel, het derde lustrum van een website, die u vandaag blijkbaar (opnieuw) opende op uw computer, tablet, of telefoon, is een feit!

Nee, de redactie wil u niet ongevraagd trakteren op een lofzang uit eigen koker. Voor de redactie is dit vooral een moment om, niet zonder trots en tot dank geneigd, terug te blikken en vooruit te kijken.

Als schrijver van columns en recensies mocht ik het ontstaan van ORGELNIEUWS een beetje van nabij meemaken. Terwijl ik besloot om me in de daarop volgende periode te beperken tot losse bijdragen voor deze website van en voor orgelliefhebbers, was er een redactie die er al die jaren de schouders onder zette om u en mij op de hoogte te houden van wat er in de orgelwereld speelt.

2004

Een jaar waarin een onbemand wagentje op Mars werd gezet. In België werd het proces tegen Dutroux gestart. Prinses Juliana overleed. De PKN ontstond en de Hersteld Hervormden gingen hun eigen weg. De Nieuwe Bijbelvertaling verscheen. George W. Bush en Vladimir Poetin werden herkozen. Theo van Gogh werd vermoord en op Tweede Kerstdag wist de hele wereld ineens wat een tsunami is.

Wil men weten wat er op orgelgebied in dat jaar en de jaren daarvoor gebeurde, dan zal men o.a. zijn toevlucht moeten nemen tot de verschillende papieren magazines die toen al bestonden en nu nog (deels) verschijnen.

Gevulde koeken

Het internet groeide in die jaren enorm en iedereen kocht als razende domeinnamen op. Handelaren in gevulde koeken zorgden er wel voor dat www.gevuldekoek.nl  niet door een ander werd weggekaapt. 
Geef toe. U hebt na het lezen van deze laatste zin onmiddellijk gekeken of deze website inderdaad bestaat en u zult zien dat deze domeinnaam nog verkrijgbaar is. Grijp uw kans!

De redactie van ORGELNIEUWS had al snel wat orgel gerelateerde domeinnamen gekocht. Sommigen hebben nooit tot een website geleid, maar ORGELNIEUWS kwam er.

Die voortvarendheid is nodig wanneer je een medium als een orgelwebsite begint. Papieren nieuws heeft meer tijd, maar bericht later. Van een serieuze nieuwswebsite wordt verwacht dat nieuws ook echt nieuws is en geen da capo van herkauwde wetenswaardigheden.

Coulissen

Dat vraagt nogal wat van de makers van die media. Ik kan u wel melden dat er achter de coulissen soms heel wat wordt afgebeld, gemaild, of gechat om er zeker van te zijn dat het nieuws klopt en nieuwswaardig is. Dat is zonder een 24-uursredactie geen sinecure. 

Als u deze website al een tijdje volgt, hebt u gemerkt dat ORGELNIEUWS niet snel achter de feiten aanloopt, maar anderzijds ook gepast afstand durft te nemen als anderen het laatste nieuws al deelden. 

Daarmee is ORGELNIEUWS niet zo gemakkelijk te vergelijken met een orgelmagazine dat maandelijks op uw deurmat valt. Dagblad Trouw is evenmin met nu.nl te vergelijken. Een krantenlezer heeft andere verwachtingen dan iemand die in de lunchpauze snel een website bekijkt.

Vooruitziende blik

Het is wel zo, dat de huidige generatie die snelheid op prijs stelt. We willen er nou eenmaal als de kippen bij zijn, als er een nieuwtje de ronde doet. In die zin had de redactie een vooruitziende blik in 2004.

Terugkijkend valt me op dat aan het format niet eens zoveel veranderde. In de beginjaren probeerde ORGELNIEUWS u er als lezer meer bij te betrekken. Uw mening werd gevraagd. U kon meedoen aan prijsvragen, maar het bleek al snel dat de bezoekers van ORGELNIEUWS daar niet zo op zaten te wachten. 

Zo zag ORGELNIEUWS er op 2 februari 2012 uit
Aanbod

Ook het experiment om bezoekers naar orgel te laten luisteren via de website werd in het begin – zeker met de verdwijnende orgelmuziek op de radio – toegejuicht, maar bleek geen noodzakelijke aanvulling op het aanbod van o.a. orgelbouwnieuws, concertaankondigingen, recensies, nieuwsfeiten rond orgels en organisten en columns, al dan niet met een relativerende knipoog.

Dat de bezoeker, nationaal en internationaal, dat aanbod nog steeds naar waarde schat, blijkt uit de bezoekerscijfers. 

ORGELNIEUWS voorziet anno nu kennelijk in een behoefte.

Hoe lang nog

Natuurlijk rijst dan altijd de vraag: ‘Voor hoe lang nog?’

Hoe lang nog willen wij mensen haantje de voorste wezen als het om (orgel)nieuws gaat? 
Komt er niet een hernieuwd verlangen naar een medium dat misschien wat later verschijnt, maar dieper op de dingen ingaat? 
In hoeverre blijft internet het medium om nieuwsfeiten te volgen? 
Kijkt de bezoeker nu al ongemerkt uit naar een ander format? 
Halen beeld en geluid een talige website toch een keer in? 
Hoeveel orgelliefhebbers zijn er nog – pakweg – over vijftien jaar? 
En: zijn er, mocht de huidige redactie zich na al die jaren dankbaar gaan terugtrekken naar een onbewoond eiland zonder orgels, die het stokje kunnen en willen overnemen?

Geef maar eens antwoorden op al die vragen … 

Breed orgelminnend publiek

U houdt als bezoekers in genoemde beantwoording een flinke vinger in de pap. Door steeds terug te keren, of juist af te haken, bepaalt u deels welke registers open gaan en welke dicht blijven, waarbij – ik kan toch wel zeggen dat ORGELNIEUWS daarin blijvend volhardde – nieuws voor een breed orgelminnend publiek de grondtoon van deze website mag blijven.

Wie op internet zoekt naar de algemene nieuwsfeiten van het jaar 2004 vindt niet de aankondiging dat in dat jaar de website ORGELNIEUWS werd opgericht. Wij moeten dit uiteraard afkeuren, maar treuren niet.

Wie zich namelijk afvraagt wat er zich in de afgelopen vijftien jaar in de (internationale) orgelwereld voordeed, komt bij die zoektocht maar al te vaak op de website van ORGELNIEUWS terecht. Me dunkt, dat is een groot goed!

Dankbaar

Des te verder de oprichtingsdatum van ORGELNIEUWS achter ons komt te liggen, des te waardevoller worden al die berichten die toentertijd nog nieuws waren. 

Met gepaste en ongeveinsde bescheidenheid mag derhalve het glas worden geheven en wordt de redactie, maar zeker ook u, bedankt voor alle bijdragen en uw belangstelling deze vijftien jaar. 

Wij slaan deze bladzijde op de lessenaar dankbaar om en zien uit naar dat wat ORGELNIEUWS ons over ons geliefde instrument blijft mededelen.

14 Comments

  1. Gefeliciteerd met dit jubileum, redactie.
    Bedankt voor jullie inzet en ga vooral zo door!!!

  2. Gefeliciteerd. Mooie waardevolle website voor de liefhebber. Met actueel nieuws. Ga zo door.

  3. Van harte gefeliciteerd met ‘15 jaar ORGELNIEUWS’!
    Een uitstekende website die veel informatie geeft over alles ‘wat des orgels is’.

  4. Mijn PC gaat bijna dagelijks aan en meestal als ik mijn internet opstart doe ik dat met ORGELNIEUWS. Bekijk het laatste nieuws, advertentie’s en de orgelagenda Etc. Vaak staan er berichten op het nieuws dit later achteraf in de orgelbladen staan. (helaas)
    Eén ding is zeker, je blijft goed op de hoogte in ons orgel Nederland en soms er buiten.

  5. Geweldige rubriek. Zo worden we in ieder geval optimaal op de hoogte gehouden van vooral ‘het wel’ op orgelgebied. Top!
    Proficiat met dit jubileum en ga er zo mogelijk tot in lengte van jaren mee door.

  6. Ik lees de site vanaf het begin, en ben nog steeds benieuwd naar nieuwe bijdragen. Elke dag raadpleeg ik hem om nieuws te lezen. Mooi ook dat we nu videofragmenten te zien krijgen. Van harte gefeliciteerd en ga zo door.

  7. Gefeliciteerd! Elke dag mijn eerste handeling als ik de PC opstart na werktijd … even kijken wat ORGELNIEUWS te melden heeft. En soms ook even teruglezen in eerder geplaatste artikelen. Ik waardeer het zeer en wens jullie – ook voor de komende 15 jaar – veel succes toe!!

  8. Van harte gefeliciteerd! Ik ben al jaren een frequent lezer van jullie voortreffelijke site!
    Chapeau! Op naar het volgende jubileum!!!

  9. Van Harte gefeliciteerd met deze mijlpaal, en blijf vooral doorgaan!

  10. Van harte gelukgewenst. Ben een allertrouwst lezer van ORGELNIEUWS. Ga nog vele jaren zo door!
    Wat nu nieuws en snelheid is, kan later heel waardevol worden voor de geschiedenis van onze orgelcultuur.

  11. Ik ben zeer blij met deze website en bezoek hem enkele malen per week.
    Papieren nieuws is vaak enkele maanden oud.
    Op deze manier kunnen we snel elke week op de hoogte zijn van het wel en wee op orgelgebied.
    Vaak is het ook nieuws uit diverse bronnen, deze zijn soms voor een particulier niet altijd beschikbaar.
    Hulde.

  12. Gefeliciteerd, ga zo door … orgelliefhebbers blijven bestaan, ook over 15 jaar! Bedankt voor jullie inzet.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.