‘Orgeltochten’ blijkt succesvolle formule

Text Example

advertentieDrie orgels bezoeken op zes zomerse zaterdagen en dat al bijna veertig achtereenvolgende jaren. De Stichting Orgeltochten Noord-Holland mag zich nog steeds verheugen in voldoende belangstelling van een schare orgelliefhebbers uit het hele land. Afgelopen zaterdag ging de 275ste tocht naar ’t Veld, Kolhorn en Winkel. Een kleine impressie.

Het initiatief voor de orgeltochten werd in 1971 genomen door Klaas Bolt. Veel van de instrumenten in het diverse Noord-Hollandse orgellandschap waren zelden voor het publiek te horen, zo vond hij. Op zes zaterdagen in juli en augustus werden telkens drie orgels, op fietsafstand van elkaar, bezocht. Inmiddels is het initiatief overgenomen door Arie de Wit en zijn de activiteiten sinds 2001 ondergebracht in de Stichting Orgeltochten Noord-Holland.

Zaterdag 14 augustus ging de 275ste tocht naar ’t Veld (Ypma, 1871), Kolhorn (Smit, 1754) en Winkel (Knipscheer, 1862). Aart Bergwerff demonstreerde de orgels.

Over belangstelling valt niet te klagen. Met 142 bezoekers was het een succesvolle tocht.

Wie dit jaar nog een orgeltocht wil meemaken kan zaterdag 21 augustus naar de zesde en laatste tocht van dit seizoen. Onder leiding van Henk Verhoeff worden drie orgels in de Zaanstreek aangedaan.

Meer info

www.orgeltochten.nl

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 www.orgelfotografie.nl