Orgelvoettocht in zuidelijke binnenstad van Utrecht

Marcussen-orgel-Nicolaikerk-Utrecht

Op zaterdag 10 september is er in Utrecht een voettocht langs een aantal orgels in de zuidelijke binnenstad. De tocht begint en eindigt in de Nicolaïkerk. Daartussen zijn er orgelbespelingen in de Sint-Catharinakathedraal en de Domkerk.

Text Example

advertentieOrganist Ko Zwanenburg opent de tocht om 13.00 uur met een concert in de Nicolaïkerk met werk van onder anderen Sweelinck en Bach. Ook speelt hij samen met Fredrike de Winter nieuwe muziek voor orgel en slagwerk.

Kathedraal
De voettocht wordt om 14.00 uur vervolgd met een concert door Wouter van Belle en Susanna Edixhoven in de Sint-Catharinakathedraal. Op het programma staat muziek voor fluit en orgel van Dubois, Guilmant en Langlais.

Domkerk
Even verderop in de Domkerk geven Niels Adema, Martijn Thomas en Diederick Clements – studenten van het Utrechts Conservatorium – een orgelconcert met werk van Bach, Reger en Vierne. Het concert in de serie Zaterdagmiddagmuziek begint om 15.30 uur.

Jazz
De orgelvoettocht wordt om 17.00 uur in jazzstijl afgesloten in de Nicolaïkerk. Daar presenteert HOT (Het Orgel Trio) zijn nieuwe, in de Nicolaïkerk opgenomen cd ‘Bird & Byond’. Het trio bestaande uit Berry van Berkum (orgel), Steven Kamperman (klarinet) en Dion Nijland (contrabas) speelt onder meer muziek van muziek van jazzgrootmeester Charlie ‘Bird’ Parker.

Deelname aan de orgeltocht is gratis, vrijwillige bijdragen worden op prijs gesteld.

Twee voettochten
De orgelvoettocht rond de Nicolaïkerk is overigens niet de enige in Utrecht op Open Monumentendag zaterdag 10 september. Wie nog meer orgelkilometers wil maken kan ’s morgens vanaf 10.45 uur al in de noordwestelijke binnenstad beginnen aan de orgelvoettocht ‘De Kwintencirkel’. IJverige wandelaars zullen ’s middags toch een keuze moeten maken: de beide tochten overlappen elkaar.

 

© 2016 fotografie Bart van Buitenen