De Orgelvriend – nummer 9 – 2017

Aanstaande vrijdag al valt het extra dikke novembernummer van ‘De Orgelvriend’ bij de abonnees door de brievenbus. Een greep uit de inhoud:

Text Example

advertentieInterview met Matthias Havinga: ‘Muziek heeft een verbindende en een verheffende kracht’
Lex Gunnink interviewt de vierendertigjarige Matthias Havinga, onlangs benoemd tot docent hoofdvak orgel aan het Conservatorium van Amsterdam. Nog één van zijn uitspraken: “Muziek moet in de opvoeding een even belangrijke rol krijgen als bijvoorbeeld taal- en rekenvaardigheid”.

Hernieuwde klankschoonheid in Gemert
In 2016 voerde Verschueren Orgelbouw uit Ittervoort restauratiewerkzaamheden uit aan het Smits-orgel in de kerk van Sint-Joannes Onthoofding te Gemert. “Met zijn hernieuwde klankschoonheid is ook dit Smits-orgel een indrukwekkend instrument”, schrijft Wim van der Ros (zie omslag).

Dr. Francis Jackson vierde zijn 100e verjaardag
Op 2 oktober bereikte ‘the good Doctor’, zoals de emeritus-organist van York Minster door vrienden en collega’s wordt betiteld, de leeftijd van 100 jaar. In heel Engeland werd dit heuglijke feit luister bijgezet door de uitvoering van zijn composities tijdens kerkdiensten en orgelconcerten. Dit artikel van Gerco Schaap verschilt van zijn recente bijdrage voor ORGELNIEUWS.

Muziekbijlage
De muziekbijlage van deze maand is een bewerking van Hans van Haeften van het lied ‘Vernieuw Gij mij, o eeuwig licht’ (Liedboek nr. 834) en is te vinden op zijn website Liedboekvoorspelen. Speciaal voor De Orgelvriend maakte Van Haeften er twee zettingen bij.

Van Dam-orgel Jozefkerk Assen gerestaureerd
Op vrijdag 25 november 2016 werd het Van Dam-orgel (1896) van de Protestantse Jozefkerk in Assen weer in gebruik genomen na een restauratie door Mense Ruiter Orgelmakers. Een orgelverhaal met aparte momenten, door Dirk Molenaar.

Knappe prestaties op eerste Piet van Egmond Transcriptieconcours
De Immanuelkerk in Maassluis was op 16 september jl. het toneel van het eerste Transcriptieconcours voor organisten in de geschiedenis. Winnaars werden Matthijs Visscher, Kees Alblas en Adrie van Manen. Een verslag door Gerco Schaap.

En verder …
Uit de orgelwereld • Column ‘Trouwens’  • Studie naar orgelmuziek Max Reger • Dvd-recensie ‘Maximum Reger’ • Cd-recensies • Wegwijzers en ‘Toegelicht’.

 

© 2017 beeld Lex Gunnink (Matthias Havinga), Robert Gower (Francis Jackson), Stef Tuinstra (Jozefkerk Assen), Gerco Schaap (Transcriptieconcours)