De Orgelvriend nummer 9

Na een actieve orgelzomer verschijnt op vrijdag 2 september het nieuwe nummer van ‘De Orgelvriend’ met daarin onder meer een interview met de Utrechtse Domorganist, Jan Hage.

Text Example

advertentieJan Hage: ‘Ik wil me kunnen blijven verbazen’
Lex Gunnink interviewt Domorganist Jan Hage. “Een gesprek met een gelukkig mens”, over zijn werk in de Utrechtse Domkerk, zijn voorkeur voor Reger en hedendaagse muziek, en zijn toekomstplannen. Op 21 september a.s. hoopt Jan Hage in Amsterdam te promoveren op ‘Willem Mudde’.

Jan Hage ON

Het Verhofstadt-/Bätz-orgel in de Dorpskerk van IJsselmuiden gerestaureerd
Op 12 februari jl. werd het orgel in de Dorpskerk van IJsselmuiden na een restauratie door de orgelmakers Gebr. Van Vulpen feestelijk in gebruik genomen. Lex Gunnink belicht de historie van dit van oorsprong Utrechtse orgel en gaat in op de keuzes die bij de restauratie werden gemaakt.

IJsselmuiden ON

Laurens de Man winnaar Govert van Wijn Orgelconcours
Lourens Stuifbergen woonde het 24e Govert van Wijn Orgelconcours in de Groote of Nieuwe Kerk in Maassluis bij en had na afloop van het concours een gesprek met jurylid Jaap Zwart. “Het wedstrijdelement kan jaloezie in de hand werken. De spelvreugde moet nummer één zijn.”

Orgelwandeling door Rijssen op zaterdag 1 oktober
In samenwerking met De Orgelvriend organiseert de Werkgroep Muziek in de Brusselzaal op 1 oktober een wandeling langs drie orgels in de binnenstad van Rijssen. Stadsorganist Dick Sanderman bespeelt de instrumenten en vertelt over hun geschiedenis. Beiaardier Jan-Geert Heuvelman zorgt voor tussentijdse carillonklanken.

Hommage aan Jan Worp (1821-1891)
125 jaar geleden overleed Jan Worp, bekend van zijn koraalboeken, minder bekend is dat hij ook enkele werken voor orgelsolo schreef. Gijsbert Lekkerkerker wijdt op 1 oktober a.s. een herdenkingsconcert aan de organist/beiaardier/muziekleraar. Worp was een gerespecteerd musicus in Groningen; zijn koraalbundel, weliswaar later herzien door George Stam, wordt nog altijd verkocht.

En verder
Uit de orgelwereld • Andere tijden: Samuel de Lange jr. • Muziekbijlage: ‘Wij moeten Gode zingen’ (Nico de Mes) • Najaarsexcursie naar Lieshout en Helmond • Renovatie Pels-orgel Sint-Laurentiuskerk Alkmaar • Cd-recensies (Gijs Boelen Crossing Borders, Marcel Punt speelt Liszt, Stanford Organ Works Vol. 3) • Wegwijzers en ‘Toegelicht’.

 

© 2016 beeld Lex Gunnink (Dorpskerk IJsselmuiden en Jan Hage)