Piet van der Steen neemt na 55 jaar afscheid als kathedraalorganist

piet van der steen

Na 55 dienstjaren neemt Piet van der Steen afscheid als organist van de Ste. Gertrudiskathedraal in Utrecht. Dat wordt vrijdag 29 april gemarkeerd met de presentatie van zijn laatste cd-productie. In de viering van zondag 22 mei wordt aandacht besteed aan zijn vertrek.

Text Example

advertentiePiet van der Steen (*1943) werd in 1966 organist van de oud-katholieke St. Gertrudiskathedraal. Hij bespeelde toen nog het Witte-orgel dat nu in Kockengen staat. Twee jaar later werd het vervangen door een nieuw orgel van K.B. Blank & Zoon. In de afgelopen vijftig jaar heeft Van der Steen het orgel ook buiten het liturgisch gebruik in een breed scala orgelmuziek laten horen.

Bij de Oud-Katholieke Kerk in Nederland had Van der Steen een adviserende rol in bisschoppelijke commissies voor orgelzaken en liturgische muziek. Bij zijn vijftigjarig jubileum in 2016 kreeg hij voor zijn kerkmuzikale verdiensten de Sint Maartenpenning van het Metropolitaan Kapittel van Utrecht uitgereikt.

Laatste cd-project

Ter gelegenheid van zijn afscheid presenteert Van der Steen ook zijn tiende en laatste grote cd-project. De box van drie cd’s is geheel gewijd aan werk van Camille Saint-Saëns. Naast een schijf met bekende orgelwerken, bevatten de cd’s 2 en 3 uitsluitend bijzondere werken die hun Nederlandse cd-première beleven, met onder andere composities voor harmonium en piano en Cavaillé-Colls Poïkil-orgue. De presentatie vindt plaats op vrijdag 29 april om 20.15 uur in de St. Gertrudiskathedraal aan het Willemsplantsoen in Utrecht. 

Nestor

Piet van der Steen werkte jarenlang samen met Eveline M. Jansen. In 2019 werden hun opvolgers benoemd: Mark Lippe als cantor-organist en Floris van Gils als organist. Jansen nam dat jaar afscheid, Van der Steen bleef nog aan als nestor naast de twee nieuwe kerkmusici.