Pieter Baak geridderd

Text Example

advertentieOp 29 april werd in ‘Diligentia’ in Den Haag een Koninklijke onderscheiding verleend aan de Haagse concertorganisator Pieter Baak. Hij werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Pieter Baak begon al in 1972 met het organiseren van orgelconcerten in Den Haag en daarbuiten. Van 1974 tot 1981 organiseerde hij jaarlijkse concertseries in de Houtrustkerk in Den Haag. Al in de beginjaren hadden deze een bepaald thema, waarbij Baak het aandurfde om ook minder bekend orgelrepertoire te programmeren. Bekend werden het Marcel Dupré Festival in 1976, het Louis Vierne Festival in 1977 en het César Franck Festival in 1979, waarbij niet alleen de orgelwerken werden uitgevoerd.

Daarnaast organiseerde Baak ook incidentele concerten in de Lutherse en Waalse kerk in Den Haag, de Dorpskerk in ’s-Gravenzande en de Oude Kerk in Scheveningen.

Bijzondere vermelding verdienen de meer dan 150 concerten die hij vanaf 1973 voor de Franse organiste Michelle Leclerc organiseerde.

Van 1976 tot 1990 was Pieter Baak bestuurslid van de Commissie Abdijconcerten Loosduinen en na de voltooiing van het Van den Heuvel-orgel in de Nieuwe Kerk in Katwijk aan Zee werd hij bestuurslid van het orgelcomité aldaar en medeorganisator van de jaarlijkse internationale concertseries in die kerk. Vanaf 1992 is Baak secretaris van de Stichting Orgelconcerten Grote Kerk Den Haag en medeorganisator van het jaarlijkse Internationale Orgelfestival in die kerk. Tot vorig jaar was hij ook secretaris externe zaken van het Haags Orgel Kontakt.

Naast zijn werk als hoofd technische dienst van het zorg- en wooncentrum Oldeslo in Den Haag verzorgde hij zelf de publiciteit voor alle genoemde orgelseries. Ook werkte hij aan ontelbare concerten mee als registrant bij o.a. Ben van Oosten, Michelle Leclerc en Daniel Roth.

Tijdens een besloten receptie werd Pieter Baaks verdiensten gememoreerd door Ben van Oosten: “Met een onvermoeibare inzet en tomeloos enthousiasme heeft Pieter tot nu toe vele honderden concerten georganiseerd voor binnen- en buitenlandse organisten en zo bijgedragen aan de ontwikkeling van de Nederlandse orgelcultuur en de promotie van het orgel als concertinstrument.” En: “Pieter heeft een uitstekend gevoel voor de juiste programmering door de juiste organist op het juiste orgel. Met zijn grote ervaring voelt hij feilloos aan wat voor het publiek interessant is. Hij houdt van veelzijdigheid, zowel in de programmering als in de keuze van de organisten. Voor hem moeten het feest der herkenning en het avontuur in goede balans zijn.” [GERCO SCHAAP]

© 2009 www.orgelnieuws.nl

© 2009 fotografie: Gerco Schaap