RECENSIE Les Messes retrouvées de Jean Titelouze – vol. 2

Nog niet zo heel lang geleden besprak ik de eerste cd met vocale muziek en orgelwerken van de Franse Sweelinck, Jean Titelouze. De titel verraadde toen al dat er een vervolg aan zou komen. Bij deze dus. 

Text Example

advertentieOver uitvoerenden en orgel hoeven we het dus niet meer te hebben. Dat zit meer dan goed! De opname zelf is erg direct. Het orgel kan dat prima hebben, maar voor de vocale delen zou wat meer ruimtelijkheid wel wenselijk zijn. Daarmee komen we nog meer in de sfeer waarin Titelouze zelf zijn muziek door de gewelven van de kathedraal in Rouen liet galmen.

Titelouze was geen man van uitgebreide composities. Zowel vocaal als instrumentaal passen zijn werken veelal op één bladzijde. Alleen voor het Credo neemt hij meer tijd, maar ja de geloofsbelijdenis laat zich ook niet in een paar woorden vatten. 

Waarschijnlijk blijft het bij deze twee opnames. De aanleiding van deze productie was dat nog niet zo heel lang geleden ineens vier missen van Titelouze opdoken, die hier uiteraard voor het voetlicht gehaald dienden te worden. Deze missie is nu dus volbracht. 

Lees ook
RECENSIE Les Messes retrouvées de Jehan Titelouze

Daarmee was het tevens een mooie gelegenheid om naast deze vocale missen ook andere liturgische werken van Titelouze te etaleren waarin zang en orgel met elkaar alterneren. Op deze wijze krijgen we ook wat van de context. Wat mij betreft heeft dat zeker bij deze muziek grote toegevoegde waarde. Titelouze schreef geen orgelmuziek om achter elkaar te spelen, maar vooral om het een passende plek in de liturgie te geven.

Het beluisteren van deze cd liep gelijk met het faillissement en de doorstart van de bouwer van het fraaie instrument te Champcueil. Hopelijk lukt het Dominique Thomas om ook de komende jaren weer verrassende instrumenten af te leveren. Zijn creativiteit verveelt nooit, in welke stijl hij ook bouwt!

Wat deze productie betreft: Voor wie in het Sweelinck-jaar ook eens iets van een tijdgenoot wil horen en leren is hier aan het juiste adres!

Les Messes retrouvées de Jean Titelouze

Hymne, Magnificat & Pièces d’orgue • Vol. 2

Missa Sex Vocum Simplici Corde; Magnificat Quinti Toni; Missa Quator Vocum Votiva; Annue Christe.

Ensemble Les Meslanges o.l.v. Thomas Van Essen en Volny Hostiou
Francois Ménissier,orgel Notre-Dame-de-l’Assomption-de-la-Très-Sainte-Vierge te Champcueil (F)

Paraty – PARATY 100273, TT 58’18 – opname 07/09.2019,  prijs € 17,99 | paraty.fr