Saint-Saëns’ Orgelsymfonie in Den Haag en Amsterdam

camille saint-saëns
Camille Saint-Saëns (1835-1921) aan het orgel van de Salle Gaveau te Parijs

Dit jaar staat in het teken van het honderdste sterfjaar van Camille Saint-Saëns. Daarom zetten het jonge Haagse orkest SoundWave Collective onder leiding van Libia Hernandez en organist Geerten van de Wetering zijn Orgelsymfonie op 6 en 7 november op de lessenaar in Den Haag en Amsterdam.

Text Example

advertentieSymphonie No. 3, opus 78, bijgenaamd ‘de Orgelsymfonie’, is een van de bekendste werken van Camille Saint-Saëns (1835-1921). Toch wordt het niet vaak uitgevoerd vanwege de omvangrijke bezetting: een groot orkest, vierhandig piano en orgel.

Bekend

Het hoofdthema uit de symfonie, dat in het laatste deel vol op het orgel klinkt, werd in de jaren 70 onder andere bekend doordat het gebruikt werd in de popsong If I had words van Scott Fitzgerald. Saint-Saëns, zelf ook organist, was zeer tevreden over zijn symfonie. Het werd zijn laatste symfonie en hij droeg het werk op aan zijn vriend componist Franz Liszt.

6 en 7 november

De Orgelsymfonie wordt op zaterdag 6 november uitgevoerd in de Kloosterkerk te Den Haag, op zondag 7 november klinkt het werk in de Dominicuskerk in Amsterdam. Beide concerten beginnen om 20.15 uur. Kaarten à € 15 / € 10 (t/m 25 jaar / studenten) zijn verkrijgbaar via podium21.nl.