Schenker stadhuisorgel Rotterdam na bijna honderd jaar bekend

orgel burgerzaal stadhuis rotterdam

Honderd jaar moest de schenker van het Standaart-orgel in de Burgerzaal van het Rotterdamse stadhuis geheim blijven. Vanochtend opende burgemeester Aboutaleb de verzegelde enveloppen die de namen van de anonieme weldoeners van de bouw van het stadhuis prijsgaven. Daaruit bleek dat Cornelis Immig jr. de schenker is van het stadhuisorgel.

Text Example

advertentie



 

Bij de bouw van het stadhuis tussen 1915 en 1920 ontving de gemeente diverse schenkingen om het gebouw in te richten, een aantal daarvan anoniem. In 2008 werd bij de restauratie van het stadhuis een koffer met verzegelde brieven uit de periode 1912 tot 1918  aangetroffen. De begeleidende brief vermeldde dat de enveloppen met stukken over de anonieme schenkingen pas na een eeuw mochten worden geopend door de burgemeester van Rotterdam.

 

De afronding van de stadhuisrestauratie en het 100-jarig bestaan van het gebouw werd als gelegenheid aangegrepen om de brieven na ongeveer een eeuw te openen. Dat gebeurde woensdagmorgen door burgemeester Ahmed Aboutaleb bijgestaan door archivaris Jantje Steenhuis.

 

Immig

Bij de opening van een van de enveloppen bleek dat Cornelis Immig jr. (1868-1924) de schenker is van het orgel dat in 1921 in de Burgerzaal in gebruik werd genomen. Immig schonk op 4 maart 1918 een bedrag van 12.500 gulden met een aanbetaling aan de Schiedamse orgelbouwer Standaart. Al eerder schonk hij samen met architect B. Hooykaas en Jac. Vos een gebrandschilderd raam voor de grote hal van het stadhuis.

 

Cornelis Immig jr.  was organist van de Evangelisch Lutherse Kerk in Rotterdam waar hij zijn orgellleraar J.B. Litzau opvolgde. Hij componeerde ook voor onder meer orgel, harmonium, piano en koor. Nadat hij de leiding van de drukkerij van zijn vader, de Koninklijke  Boek- en Steendrukkerij, boekbinderij en lichtdrukinrichting  Corns. Immig en Zoon, overnam, was hij vanaf 1900 minder actief in het muziekleven.

 

Het door Immig jr. geschonken Rotterdamse stadhuisorgel, bedoeld voor muzikale opluistering van ontvangsten en ‘eerste klasse’ huwelijken, werd onlangs gerestaureerd door orgelbouwer Pels & Van Leeuwen te ’s Hertogenbosch.

 

 

Zie ook

Stadsarchief Rotterdam
RTV Rijnmond (YouTube)

 

 

© 2015 fotografie www.orgelfoto.nl