Schnitgers Droomprijs 2015 voor Willem Tanke

willem tanke

De Schnitgers Droomprijs 2015 gaat naar musicus Willem Tanke. De prijs die bedoeld is voor een persoon die een belangrijke bijdrage levert of heeft geleverd aan de ontwikkeling van de moderne muziekcultuur en in het bijzonder aan de hedendaagse orgelcultuur in Nederland, wordt hem donderdag 25 juni in de Der Aa-kerk in Groningen uitgereikt.

Text Example

advertentie‘Organist, improvisator, muziektheoreticus, componist en pedagoog Willem Tanke geniet grote internationale bekendheid als Messiaenvertolker. Zijn opname van het hele oeuvre van deze Franse componist wordt nog steeds wereldwijd bejubeld. Als innovator weet hij oude en nieuwe technieken en speelwijzen op een subtiele manier met elkaar te verbinden. Tanke laat zich bijvoorbeeld inspireren door Afrikaanse ritmes en Hindoeritmes.’, zo schrijft de organisatie van het Schnitgers Droom Festival, initiatiefnemer van de prijs, in haar persbericht.

Niet in een hokje
‘Met zijn integere manier van musiceren en zijn open persoonlijkheid weet hij musici uit allerlei genres aan zich te binden. Het is niet eenvoudig om Willem Tanke in een hokje te stoppen. De Schnitgers Droomprijs is dan ook bedoeld voor musici die de gebaande paden weten te verlaten en met het kiezen van hun weg een voorbeeld en een toonbeeld zijn van een vitale orgelcultuur’, luidt de motivatie verder.

Uitreiking
Schnitgers Droomprijs werd in 2011 voor het eerst toegekend aan Jan Hage, daana volgden Jacob Lekkerkerker (2013) en Klaas Hoek (2014). Willem Tanke krijgt zijn prijs op donderdag 25 juni om 19.30 uur in Groningen uitgereikt, voorafgaand aan een concert op het Schnitger-orgle in de Der Aa-kerk door de winnaar van vorig jaar, Klaas Hoek. Dit Schitgers Droomconcert, waarop samen het Youth Percussion Pool muziek van Pärt, Bach, La Monte Young en Cage en gedichten door Henk Ester zal klinken, begint om 20.15 uur.

 

Meer informatie