SGO-orgelconcours 2016 gewonnen door Matthijs Visscher

De 29e editie van het Orgelconcours van Stichting Groningen Orgelland in Farmsum is gewonnen door Matthijs Visscher. De tweede prijs werd gedeeld door Adrie van Manen en Niels-Jan van der Hoek, de derde prijs ging naar Pieter van Helden. Ook de publieksprijs ging naar Matthijs Visscher.

Text Example

advertentieHet concours voor amateurorganisten werd gehouden op het onlangs gerestaureerde Lohman-orgel in de Protestantse Kerk van Farmsum. Er waren dit jaar 21 deelnemers die in de voorronde elk een programma van maximaal tien minuten speelden.

De jury bestond uit (van links naar rechts) Gerrie Meijers, Pieter Pilon en Stef Tuinstra. Zij bepaalden wie aan het einde van de middag de finale mochten spelen. De jury vond de kwaliteit van de deelnemers zo hoog, dat zij besloot niet de gebruikelijke drie, maar vier deelnemers aan te wijzen.

Winnaar Matthijs Visscher uit Barneveld speelde Mendelssohn’s Variations serieuses in een orgelversie van Reitze Smits. Ook Adrie van Manen uit Rhenen had Mendelssohn op de lessenaar staan, maar dan diens Andante met variaties, naast Prealudium und Fuge g-Moll van Brahms. Niels-Jan van der Hoek uit Ridderkerk speelde een van Schumanns Skizzen für Pedalflügel op. 56 en de a-Moll Prealudium und Fuge van Brahms. Edenaar Pieter van Helden haalde met Psalm 33 van De Wolf de derde plaats.

 

jury_SGO_Farmsum

 

© 2016 fotografie Albert Rodenboog