Sietze de Vries – Katharinenkirche Hamburg

sietze de vires katharinenkirche hamburg

In 2013 voltooide Flentrop de reconstructie van het ‘Reincken-orgel’ in de Katharinenkirche te Hamburg. Het oorspronkelijke orgel was in 1943 bijna geheel verloren gegaan. Op basis van overgebleven, verminkt pijpwerk en een diepgaand orgel-archeologisch onderzoek slaagde Flentrop erin een orgel te bouwen dat zo uit 1720 lijkt te zijn weg gestapt. Het bereikte resultaat is een verbluffend staaltje van vakmanschap en artisticiteit. Sietze de Vries viel als een van de eerste Nederlandse organisten de eer te beurt om op dit schitterende orgel een cd op te nemen.

Text Example

advertentieDe cd bestaat uit werken van Praetorius, Reincken, Bach en uit improvisaties. Al direct is duidelijk dat dit orgel Sietze op het lijf geschreven is. Luister maar eens naar ‘Was kann uns kommen an für Not’ van Praetorius. Gebruik makend van een prachtig toucher, mooie registraties en een natuurlijke agogiek geeft Sietze de muziek en het orgel alle ruimte.

Uiteraard mocht op deze cd werk van Reincken zelf niet ontbreken. Met de vertolking van diens koraalfantasie ‘An Wasserflüssen Babylon’ laat Sietze wederom horen wat hij in huis heeft. Ruim twintig minuten lang weet hij je als luisteraar te boeien met prachtige registraties en muzikaal spel. De ene keer poëtisch en bezonken, de andere keer to the point en met drive. Dat De Vries zelf ook zo uit 1720 zou kunnen zijn weggelopen, bewijst de machtige koraalzetting waarmee hij improviserend Reinckens fantasie afsluit. Al lezend in het booklet kwam ik er pas achter dat deze zetting van zijn eigen hand is.

Van Bach klinken er twee koraalvoorspelen. In het ‘Von Gott will ich nicht lassen’ soleert de Nachthorn 4’ van het pedaal, begeleid door de wonderschone Querflöte van het Hoofdwerk. Mede door het bezonken en dichterlijke spel van De Vries ontstaat er een welhaast mystieke sfeer. In de ‘Fantasia super Komm Heiliger Geist’ komt de Posaune 32’ aan bod. Samen met het indrukwekkende plenum resulteert dit in een magistrale uitvoering.

Sietze besluit de cd met een uitgebreide partita over Psalm 86. Inmiddels zijn we gewend aan de kwaliteit van zijn improvisaties, maar telkens verbaas ik me weer over het schijnbare, natuurlijke gemak waarmee hij, geheel in de stijl van het orgel, een dergelijke variatiereeks neerzet. Daarmee zet hij een traditie voort waarin onder anderen Reincken en Bach hem zijn voorgegaan. Een mooiere afsluiting van een cd op zo’n geweldig orgel kun je je niet wensen.

Bij aankoop van deze cd slaat de koper overigens twee vliegen in één klap. Naast het in bezit krijgen van een schitterend klankdocument, draagt de opbrengst van de cd bij aan de ondersteuning van de evangelisatiepost ‘Bij Simon de Looier’ in Amsterdam. Aanschaffen dus!

 

Sietze de Vries – Katharinenkirche Hamburg

Sietze de Vries speelt werken van Praetorius, Reincken, Bach en improvisaties op het door Flentrop gereconstrueerde ‘Reincken-orgel’ 

 

Was kann uns kommen an für Not (Jacob Praetorius); An Wasserflüssen Babylon (Johann Adam Reincken); Von Gott will ich nicht lassen BWV 658, Komm Heiliger Geist BWV 651 (Johann Sebastian Bach); Improvisatie Psalm 86 (Sietze de Vries)

 

Uitgave: JSB Records, Fugue State Records
Nummer: JSBH011214
Speelduur: 79’37
Booklet: 27 pagina’s (NE, EN, DU)
Prijs: € 15,00

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]