Stanford – The Complete Organ Works – 4

cd stanford complete organ works vol 4

Daniel Cook is sub-organist van Westminster Abbey; een prestigieuze post. Cook heeft al een heel aantal cd’s uitgebracht, onder andere met werk van Alcock, Brewer, Sumsion alsmede enkele recitals. Nu dan deel vier van het complete orgelwerk van Sir Charles Villiers Stanford.

Text Example

advertentieStanfords geschiedenis met het orgel begon ooit in Dublin, waarna hij zijn carrière vervolgde in Cambridge (Queen’s College). Hij eindigde in Londen en de tragische armoede waarin hij aan het einde van zijn leven verkeerde, noopte hem tot het schrijven van (meer) orgelwerken. Gelukkig hoeven we daarmee niet vast te stellen dat Stanford een ongeïnspireerde broodschrijver was, integendeel.

Het is zeer te waarderen dat Priory dit repertoire op cd laat vastleggen. Een treffende karakterisering van Stanfords klanktaal: ‘classical romanticism’ (Organist’s Review). Van Stanford kennen we hier te lande maar enkele werkjes, bijvoorbeeld zijn Postlude in g op. 101. Maar wat een prachtmuziek! Sfeervol en dromerig zet de Prelude in van de Prelude and Fugue in e minor (c. 1875). De Fugue werkt toe naar een grootse climax. Deze Prelude and Fugue is het eerste werk dat van Stanford werd gepubliceerd.

Cook is een ideale pleitbezorger van Stanford. De delen 1 en 3 zijn opgenomen op het schitterende orgel van Salisbury; deel 2 werd in Durham ingespeeld. Voor deze opname is het grote instrument (Harrison & Harrison) van Westminster Abbey gekozen, een orgel waarmee Stanford in zijn laatste jaren vertrouwd was. Cook geeft alle ruimte aan idyllische passages, maar pakt ook stevig uit. De opname van Neil Collier werkt helemaal mee. Vroegere opnamen van Priory vond ik wel eens wat geknepen, maar deze opname is gewoon grote klasse. Het artwork van Priory is nu ook op niveau.

Engelse reviews benoemen de Stanford-set als een van de belangrijkste orgelseries op geluidsdrager in onze tijd en dan weet je weer dat Albion toch echt een eiland is. Deze knipoog van uw recensent weerspreekt echter niet dat het orgelrepertoire van Stanford fantastisch mooie romantische muziek bevat en ook in deze serie van Priory ook nog eens fraai vertolkt en dito vastgelegd. Warmly recommended.

 


Sir Charles Villiers Stanford
The Complete Organ Works – 4

Daniel Cook – The Organ of Westminster Abbey

Three Idylls op. 194, Chorale Prelude (Little Organ Book), Prelude and Fugue in E minor (c. 1875), Sonata No. 5 in A op. 159; Four Intermezzi (Pastorale, Marcia Eroica, Hush Song, Intermezzo on an Irish Air), Installation March (1908) op. 108.

Label: Priory Records
Nummer: PRCD 1161
Speelduur: 74’07
Booklet: 16 pagina’s (EN)
Prijs: £ 11,99 (ca. € 14,00)
Bestellen: www.prioryrecords.co.uk