Studiedag historische stemmingen in Oosthuizen

Orgel Grote Kerk Oosthuizen | © beeld ORGELNIEUWS

Orgelnetwerk Noord-Holland organiseert op zaterdag 5 oktober 2019 in Oosthuizen een studiedag over historische stemmingen. Organisten en orgelliefhebbers maken dan kennis met de kenmerken, mogelijkheden en beperkingen van verschillende oude stemmingen.

Text Example

advertentieDe dag is bedoeld voor wie wel eens van namen en termen als Werckmeister, Kirnberger of middentoonstemming heeft gehoord, maar daar meer van wil weten. Onder leiding van oud-conservatoriumdocent Willem Poot wordt tijdens de korte studiedag ingegaan op de essentiële kenmerken van deze stemmingen. Daarbij komt ook de huidige, gelijkzwevende stemming aan de orde.

Klinkende voorbeelden

Met behulp van klinkende voorbeelden zullen de voors en tegens van elk van de voornaamste stemmingen worden geïllustreerd. Ook woordt antwoord gegeven op vragen als ‘waarom klinkt het ene akkoord beter dan het ander?‘ en ‘welke muziek past bij welke stemming?’

Aanmelden

De studiedag vindt plaats is de Grote Kerk van Oosthuizen, waar zich een orgel in middentoonstemming bevindt. De dag begint om 10.00 uur en duurt tot in de eerste helft van de middag. Deelname kosten € 20 per persoon. Aanmelden kan door een email te sturen naar info@orgelnet.nl of via de website van Orgelnetwerk NH.